Romania poate progresa "semnificativ" printr-o mai buna utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, a declarat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis, la deschiderea Targului International INDAGRA.

"Eu cred ca Romania poate progresa semnificativ printr-o mai buna utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras pana acum doar putin peste jumatate. Recoltele bune din ultimii ani si platile directe sustin agricultura, dar inca nu contribuie suficient la reducerea saraciei si a depopularii zonelor rurale. Trebuie sa schimbam Romania in bine pornind de la nevoile oamenilor si de la dorinta lor de a avea o viata mai buna", a spus Iohannis.

El a subliniat ca fara masuri strategice "urgente", balanta comerciala a produselor agroalimentare, care inregistreaza un deficit de 1 miliard de euro, nu poate fi echilibrata.

Seful statului a aratat ca pentru o agricultura performanta este nevoie de activarea responsabila a tandemului public-privat.

"Autoritatile statului trebuie sa fie constiente de responsabilitatile care le revin si cat mai capabile sa le si indeplineasca. Nu au fost deloc asa, din pacate, in combaterea epidemiei de pesta porcina, cu masuri adoptate, as zice, in bataie de joc fata de munca oamenilor si fata de asteptarile consumatorilor", a spus Iohannis.

El s-a declarat convins ca agricultura poate fi "varf de lance" pentru cresterea economica a Romaniei si a subliniat ca este imperativ ca noul ministru al Agriculturii sa actioneze cu pricepere si responsabilitate.

"Astept ca noua echipa de la Ministerul Agriculturii sa aiba nu doar usile, ci si mintile si inimile deschise pentru problemele dumneavoastra. Romania poate avea o agricultura avansata, profesionalizata, care sa depaseasca barierele ocupatiei traditionale, mai ales in industria alimentara si in sectorul de procesare. Noua Politica Agricola Comuna se dezbate acum la nivel european, iar Romania trebuie sa aiba obiective ambitioase si sa-si promoveze prioritatile in raport cu interesele statelor membre. Eu imi doresc ca fermierii romani sa primeasca plati directe echitabile, producatorii de alimente sa beneficieze de masuri de sprijin si de acces pe piata, iar oamenii care traiesc la sate sa simta o crestere reala a calitatii vietii in mediul rural. Fermierii de succes lucreaza in echipa, au obiective comune ambitioase, fapt care confirma ca profesionistii din agricultura inteleg contextul actual mai bine decat multi politicieni", a declarat seful statului.

Presedintele Iohannis a afirmat ca Targul INDAGRA este cel mai important eveniment expozitional destinat agriculturii din Sud-Estul Europei si i-a felicitat pe organizatori si pe expozanti.

"In agricultura, implicarea si bunastarea oamenilor conteaza decisiv. Producatori si fermieri, reprezentanti ai industriei alimentare, comercianti si finantatori cu totii contribuiti la dezvoltarea agriculturii Romaniei si merita. Eforturile dumneavoastra sunt laudabile, date fiind dificultatile cu care va confruntati", a aratat Iohannis.

La eveniment au participat si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Dan Daraban, mai multi reprezentanti ai corpului diplomatic, printre care ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, liberalii Nini Sapunaru si Dan Motreanu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri