Odata cu ora 21:00, cand votul in cadrul sectiilor din Romania s-a incheiat, au fost facute publice si rezultatele exit poll-urilor. Conform celui realizat de catre Curs-Avangarde, Klaus Iohannis se pozitiona pe prima pozitie cu 39%, in timp ce locul doi era ocupat de catre Viorica Dancila (22,5%), iar podiumul era completat de catre Dan Barna (16,4%). In urma publicarii acestor rezultate au aparut si declaratiile principalilor candidati si ai altor reprezentanti ai clasei politice.

Rezultatele exit-poll-ului prezentate nu au luat in considerare distributia votului din diaspora, care ar putea influenta ierarhia. Specialistii se asteapta ca voturile din diaspora vor aduce circa 3% in plus pentru fiecare dintre candidatii Klaus Iohannis si Dan Barna.

Autoritatea Electorala permanenta a prezentat si rezultate oficiale partiale ale primului tur al alegerilor prezidentiale, care s-a desfasurat duminica, 10 noiembrie 2019. Pe primul loc, asa cum aratau si exit-pollurile si sondajele de opinie, se claseaza detasat Klaus Iohannis. Miza o reprezinta insa numele competitorului sau din turul al doilea, programat la 24 noiembrie.

Astfel, pana aproape de miezul noptii, Autoritatea Electorala Permanenta a reusit centralizarea rezultatelor din peste 17.864 de sectii de votare, reprezentand 95,28% din total. Potrivit rezultatelor provizorii, Klaus Iohannis a obtinut 36% din voturile exprimate, Viorica Dancila – 24%, Dan Barna – 13,16%, Mircea Diaconu – 9,13%.

Klaus Iohannis: Victorie! Am invins PSD!

sursa: Agerpress Foto

Candidatul PNL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, a declarat, dupa anuntarea exit-poll-urilor, ca niciodata romanii nu au votat atat de mult si atat de clar impotriva PSD, iar acest lucru inseamna pentru Romania ''un pas enorm inainte''.

"Dragi romani, victorie! Am reusit sa invingem PSD mai mult decat oricand in ultimii 30 de ani. Niciodata romanii nu au votat atat de mult si atat de clar impotriva PSD si acest lucru inseamna pentru Romania un pas enorm inainte", a spus Iohannis, la sediul central al PNL.

El a anuntat ca rezultatele oficiale vor veni luni, indicand ca datele exit-poll-urilor arata deja ca milioane de romani din tara si din diaspora au votat pentru o "Romanie normala si pentru a continua procesul important pentru schimbarea in bine in Romania".

"Am crezut mereu in romani si in implicarea lor, dar participarea lor din aceste zile este o mare bucurie pentru democratia din Romania. Vreau sa le multumesc tuturor celor care mi-au acordat increderea, in primul rand liberalilor, dar si tuturor votantilor de dreapta si celor care nu cred neaparat intr-un partid anume, dar isi doresc ce ne dorim si noi - o Romanie normala. Lupta noastra comuna nu tine de o eticheta de partid, lupta noastra este pentru indepartarea totala a PSD de la putere, pentru ca PSD sa nu mai tina Romania captiva si prizoniera in trecut, iar astazi am facut un pas mare in aceasta directie. Nu este inca pasul decisiv, mai este de lucru. Acesti ani au fost ani de lupta si ani de rezistenta si am tinut piept asalturilor deosebit de agresive ale PSD. Daca nu ne-am fi opus, PSD ar fi reusit sa destructureze tot ce s-a construit in acesti ani - institutii democratice, stat de drept, parteneriate, calea europeana. Daca i-am fi lasat pe pesedisti sa-si duca planurile, astazi Romania s-ar fi intors in anii '90, poate mai rau, poate nici nu am mai fi avut alegeri, fiindca asta vrea PSD, daca nu este oprit si noi i-am oprit", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, la europarlamentare si la referendumul din mai romanii au aratat ca nu mai doresc PSD.

"Eliminarea Guvernului Dancila, motiunea de cenzura si instalarea Guvernului liberal Orban au aratat si parlamentarilor PSD ca nu mai au majoritatea legala si nu mai pot face ce-si doresc", a mai spus Iohannis

Dan Barna, USR-PLUS: Sunt optimist. Rezultatul nu este al exit-poll-urilor, ci al numararii voturilor

Sursa foto: Agerpress Foto

"Am vazut rezultatele exit-poll-urilor, sunt rezultate care ne incurajeaza, ramanem pozitivi si increzatori. In acest moment, inca se voteaza. Multumesc diasporei pentru ca a transmis acel mesaj de care toata Romania avea nevoie: implicandu-ne putem schimba lucrurile. Este un record fara precedent in diaspora si asta ne da incredere si speranta. Mai este aproape o ora de vot in Europa, doua ore in Marea Britanie si inca 7-10 ore in Statele Unite. Sunt optimist asupra rezultatului final, pentru ca ultimele ore au tendinta de crestere", a afirmat Dan Barna la sediul USR, dupa anuntarea exit-poll-urilor, care il situau pe pozitia a treia.

Barna a multumit diasporei, mentionand ca s-a inregistrat "un record istoric" in strainatate in privinta prezentei, fapt ce "da incredere si speranta".

"Vreau sa le multumesc tuturor care au iesit la vot, tuturor celor care ne-au sustinut si care au facut o campanie absolut spectaculoasa, de fapt singura campanie, pentru ca de fapt in strada nu au fost vazuti decat oamenii USR PLUS si candidatul lor si oamenii au vazut asta si au apreciat.

El a facut apel la reprezentantii din sectiile de votare sa fie atenti la numararea voturilor.

"Exista, in momentul de fata, o sansa foarte mare ca aceasta modernizare a Romaniei sa se intample acum si nu peste cinci ani. De aceea, apelul meu catre reprezentantii din sectii este sa fie atenti la numaratoarea voturilor, va fi probabil ca si la europarlamentare, o diferenta de cateva mii de voturi intr-o directie sau cealalta si, din aceasta perspectiva, este important sa fie numarat fiecare vot. De aceea, fac un apel foarte ferm la colegii din tara si din diaspora sa numere si sa vegheze foarte atent fiecare vot. Rezultatul nu este acela al exit-poll-urilor, rezultatul este acela al numararii voturilor", a punctat Dan Barna.

Liderul USR a mai spus ca aceasta campanie a aratat ca oamenii obisnuiti se pot lupta cu vechea clasa politica si este foarte bine ca au iesit romani la vot. "Acest lucru ne incurajeaza si pe acest lucru ne vom construi pasii urmatori", a a adaugat Barna.

Viorica Dancila: Votul de astazi ne ajuta sa continuam campania electorala

sursa foto: Agerpress Foto

Votul dat duminica ajuta PSD sa continue campania electorala si sa demonstreze ceea ce vrea sa faca pentru romani, a declarat presedintele partidului, Viorica Dancila, care, potrivit sondajelor de opinie efectuate la iesirea de la urne, s-a calificat in turul doi al alegerilor prezidentiale, dupa Klaus Iohannis.

"Vreau sa multumesc tuturor romanilor care astazi au venit la vot, vreau sa multumesc in mod special presedintilor PSD din judete, vreau sa multumesc simpatizantilor nostri, militantilor nostri si tuturor celor care astazi ne-au acordat increderea. Acest vot ne onoreaza, dar ne si responsabilizeaza. Vreau sa multumesc primarilor care au fost foarte implicati si care au pus mult suflet in acest rezultat. Conform exit-poll-ului, sunt in turul al doilea, vreau sa acordam o atentie deosebita proceselor verbale pentru a avea un rezultat exact maine. Multumesc tuturor celor care au votat cu inima. Am aratat ca suntem alaturi de romani si speram ca, in urmatoarele doua saptamani, cat mai multi romani sa ni se alature, chiar cei care acum au avut o alta alternativa, cei care au acordat votul altor candidati, sper sa vina alaturi de noi si sper ca impreuna sa castigam alegerile prezidentiale. Votul dat astazi arata increderea acordata, votul dat astazi ne ajuta sa continuam campania, o campanie electorala in care vom veni in fata romanilor, atat cu ceea ce am realizat, dar, mai ales, ce vrem sa facem pentru ei cand vom castiga alegerile prezidentiale", a afirmat Dancila, la sediul central al PSD.

Ea a spus ca "lupta nu este impotriva unui partid politic". "Nu vrem sa eliminam niciun partid politic, pentru ca asa este democratia, fiecare partid politic trebuie sa isi spuna punctul de vedere, lupta noastra va fi ca si pana acum pentru romani, pentru Romania, pentru echilibru si consens, pentru unitate, pentru reprezentarea cu demnitate a Romaniei, atat in plan intern, cat si in plan extern. Speram ca votul dat astazi sa fie un vot care se va multiplica in turul urmator al alegerilor prezidentiale, un vot care sa fie dat, asa cum am spus, cu inima", a completat Dancila.

Intrebata daca a plans in cursul zilei Viorica Dancila a spus: "Nu am plans absolut deloc, poate barbatii, ca si barbatii plang cateodata, dar eu nu am plans deloc. Am avut incredere, am tinut legatura in permanenta cu colegii din teritoriu, cu organizatiile, cu presedintii de organizatii, am avut un dialog permanent, nu a fost nici macar un moment in care sa plangem sau sa avem o asemenea atitudine".

Viorica Dancila a sustinut ca nu ii este teama ca votul din diaspora va rasturna rezultatul exit-poll-urilor.

"Nu, nu imi este teama ca diaspora va rasturna acest scor electoral. Ma bucur ca s-a votat masiv in diaspora, ma bucur ca s-a votat in conditii bune si cred ca acest lucru a fost posibil datorita guvernarii Dancila, care a adoptat aceasta lege, care a sustinut votul de trei zile, votul prin corespondenta", a afirmat ea.

Liderul social-democratilor s-a declarat increzatoare ca procesele-verbale care vor sosi din teritoriu vor valida scorul prezentat de exit-poll-uri.

Ea a spus ca este multumita de scorul estimat, avand in vedere ca in competitie s-au aflat 14 candidati. "Da, sunt multumita, avand in vedere ca au fost 14 candidati. Sunt multumita ca a fost o implicare foarte mare a colegilor din teritoriu si ca, uitati, suntem in turul doi cu toate criticile si cu toata campania anti-PSD si anti-Viorica Dancila", a incheiat ea.

Orban: Iohannis va obtine un scor de minim de 62 la suta in turul 2

Sursa foto: Agerpress Foto

Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a declarat, duminica seara, ca obiectivul PNL a fost obtinerea unui scor de peste 40 la suta pentru candidatul Klaus Iohannis in primul tur al alegerile prezidentiale. "In turul al doilea, in mod evident depinde cu cine intra in turul al doilea, va fi un scor de minim 62% in turul al doilea pentru presedinte", a spus el, la Digi 24.

"Noi am facut campanie pentru presedintele Romaniei, am prezentat viziunea presedintelui, proiectul pentru Romania, solutiile pe care le are, am avut ca obiectiv sa obtinem un scor din primul tur de peste 40 la suta si sunt convins, dupa cum arata datele, ca ne-am atins acest obiectiv”, a mai declarat Orban.

Dacian Ciolos: Alianta USR-PLUS poate sa castige anul viitor la locale si la parlamentare

Sursa foto: Agerpress Foto

„Vreau sa-i rog pe colegii din sectiile de votare sa fie foarte atenti la ceea ce se va intampla in urmatoarele ore, pentru ca asta e in democratie, totul se joaca pana la numararea ultimului vot”, a subliniat Dacian Ciolos.

De asemenea, Dacian Ciolos este optimist in ceea ce priveste urmatoarele alegeri, cele locale si cele parlamentare.

„Noi suntem convinsi, cu ceea ce am obtinut la europarlamentare si acum la prezidentiale, ca Alianta USR-PLUS poate sa castige anul viitor la locale si la parlamentare si cu siguranta Alianta USR-PLUS va fi cea care va aduce aerul de modernizare a Romaniei. PSD-ul se duce spre istorie, si rezultatul din aceasta seara o arata, si sunt convins ca PLUS si USR au un destin comun, ca vor sti sa construiasca acest destin comun, vor sti sa construiasca pe increderea pe care le-ati acordat-o”, a mai spus Dacian Ciolos.

Presa internationala: Pro-europeanul Klaus Iohannis, aproape de un nou mandat

Liberalul Klaus Iohannis este in fruntea sondajelor din primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, din Romania, consolidand astfel ancorarea proeuropeana a tarii si urmeaza sa o infrunte in turul doi pe fostul premier social-democrat Viorica Dancila, scriu AFP si Le Figaro, potrivit News.ro.

Si agentia Reuters semnaleaza faptul ca Iohannis a castigat primul tur si cel mai probabil se va confrunta in turul doi cu fostul premier Viorica Dancila.

De asemenea, Euronews noteaza ca presedintele in exercitiu, Klaus Iohannis, a castigat primul tur al alegerilor si, daca este reales, "va avea sansa sa instaleze procurori sefi care spun ca sunt interesati sa combata coruptia endemica, sustinut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a castigat un vot de incredere in Parlament in aceasta luna".

Care a fost prezenta la urne, la nivel national, pana la ora 21:00

sursa foto: Agerpress Foto

Prezenta la vot la alegerile prezidentiale a fost, duminica, la nivel national, pana la ora 21,00, de 47,66%, potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu.

In mediul urban prezenta la urne a fost de 48,54%, iar in mediul rural de 46,49%.

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, pana la ora 21,00, a fost de 8.683.112, dintre care 5.056.941 - in mediul urban si 3.626.171 - in mediul rural.

O prezenta mai ridicata la vot s-a inregistrat in judetele Ilfov (63,13%), Cluj (59,20%) si Sibiu (53,76%).

O prezenta mai redusa la urne a fost in judetele Vaslui (35,47%), Covasna (37,02%) si Satu Mare (37,69%).

In Capitala prezenta la vot a fost de 51,40% (922.933 de alegatori), situatia pe sectoare fiind urmatoarea: sectorul 1 - 59,59%, sectorul 2 - 52,53%, sectorul 3 - 44,36%, sectorul 4 - 52,89%, sectorul 5 - 47,20%, sectorul 6 - 56,46%.

Conform site-ului BEC, in functie de varsta, cei mai numerosi au fost votantii care au intre 45 si 64 de ani, urmeaza categoria celor peste 65 de ani, apoi 35 - 44 ani, cei cu varsta de 25 - 34 de ani, ultimii fiind tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani.

Dupa gen, au votat mai mult femeile - 4,4 milioane, fata de 4,2 milioane barbati.

In diaspora, aproximativ 670.000 de voturi erau inregistrate pana la ora 21:00.

In ziua de 2 noiembrie 2014, cand s-a desfasurat primul tur al precedentelor alegeri prezidentiale, pana la ora 21,00, 52,31% dintre alegatori se prezentasera la urne. In mediul urban votasera 51,64% dintre alegatorii inscrisi in listele electorale, iar in rural - 53,21%.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri