Raportul privind interventia in forta a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, a anuntat ministrul de Interne, Marcel Vela. Acesta a precizat ca DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum in ancheta penala.

Principalele declaratii ale ministrului de Interne

  • Azi am primit ultimul aviz de la institutiile implicate in evenimentele din 10 august pentru declasificarea raportului
  • Comisia a decis declasificarea raportului
  • In acesta zi raportul privind evenimentele din 10 august 2018 este declasificat
  • Am inaintat raportul declasificat catre DIICOT, unde, dupa cum bine stiti, exista un dosar penal
  • DIICOT a comunicat ca ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi folosit in ancheta penala. Datele din raport sunt la dispozitia DIICOT
  • Nu putem da detalii despre raport pana nu se finalizeaza ancheta
  • Azi, raportul este declasificat, trimis la DIICOT, iar cand ancheta e finalizata raportul devine public
  • Va schimba cursul anchetei penale declasificarea raportului? Este atributul procurorului
  • Nu stiu de ce Carmen Dan nu l-a desecretizat, va rog sa o intrebati pe dansa
  • Asa cum am spus de la venirea din functie, imi doresc ca toti angajatii MAI care intra in contact cu cetatenii sa aiba o alta abordare
  • Cei care au facut abuzuri cu siguranta vor fi sanctionati, va garantez
  • Saptamana locala voi analiza anchetele administrative
  • Jandarmeria si Politia vor respecta legea
  • Ce masuri luati impotriva sefilor Jandarmeriei? Toate deciziile vor fi luate in urma analizelor, anchetelor, evaluarilor. Acum nu ma pot pronunta
  • Actualul Guvern garanteaza libertatea de exprimare si voi face eforturi ca imaginea Jandarmeriei, Politiei, ISU sa fie una pozitiva

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la Digi24, ca nu stie ce contine dosarul 10 august, dar ca va afla joi, cand cel mai probabil va fi desecretizat de Ministerul de Interne. El a spus ca nu ar vrea ca dosarul 10 august sa aiba aceeasi soarta ca dosarele Minieriadei si Revolutiei, scrie Hotnews.ro.

Aproape 800 de protestatari au depus plangeri penale impotriva jandarmilor, dupa violentele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. Sefii din Jandarmerie au fost pusi sub acuzare in acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzati de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals. Alaturi de sefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, si secretarul de stat in MAI Dan Mihai Chirica.

Pana acum au fost audiati peste 1.100 de martori si sute de victime ale violentelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate insa si au ajuns la procurori.

De partea cealalta, 160 de membri ai fortelor de ordine au reclamat si ei ca au fost agresati de demonstranti.

La sfarsitul lunii iulie, dosarul 10 August, in care Parchetul militar investiga interventia in forta a jandarmilor, a fost declinat catre DIICOT, "pentru continuarea cercetarilor cu privire la organizarea, conducerea si modul de interventie a fortelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane impotriva manifestantilor, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care au exercitat actiuni de violenta impotriva fortelor de ordine si masura in care aceste actiuni, prin amploarea si modul de desfasurare, au fost de natura sa puna in pericol securitatea nationala".

La DIICOT, exista si un dosar in care se investigheaza evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizari depuse in septembrie 2018 de Jandarmerie, care a reclamat actiuni impotriva ordinii constitutionale (art. 397 din Codul penal).

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a sustinut in mai multe randuri ca Parchetul este singurul responsabil pentru intarzierea anchetei in acest dosar, ca MAI a declasificat documentele necesare si ca procurorii trebuie "sa caute vinovatii pe baza probelor, si nu scuze". "Datele pentru care s-a pastrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau institutii care nu si-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate total sau partial au fost inaintate Parchetului din data de 31 ianuarie si constituie probe la dosar. Ii invit pe toti cei interesati de aceste documente sa le solicite Parchetului pentru ca doar procurorii pot stabili daca probele din dosar pot fi facute publice sau nu", spunea Dan.

Ea a mai sustinut ca orice demers venit din partea Parchetului in sensul acuzarii Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat drept "susceptibil de neadevar".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri