Viorica Dancila, sefa PSD, fost premier si contracandidata lui Iohannis pentru functia de presedinte, a subliniat ca una dintre prioritatile sale daca va castiga prezidentialele va fi sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din tara, inclusiv cu ajutorul CSAT. Aceasta uita, insa, ca avea TOATE parghiile necesare sa faca acest lucru in ultimii ani. Mai rau, PSD a pus bete in roate luptei impotriva defrisarilor.

Astfel, Viorica Dancila uita, foarte convenabil, ca a fost premierul tarii si PSD a condus Romania – Parlament si Guvern – timp de 3 ani. Din pacate, toate cele trei guverne PSD din ultimii ani au OPRIT masurile care puteau duce la o mai buna protejare a padurilor.

Astfel, guvernul condus de Dacian Ciolos a initiat multiple proceduri in 2016 a initiat masuri semnificative pentru prevenirea si combaterea de taieri ilegale, cu instrumente noi si folosind tehnologie de ultima generatie.

Din pacate, la putin timp de la venirea PSD-ului, aproape tot a fost distrus. Astfel, in 2016 guvernul condus de Dacian Ciolos, actual lider al partidului PLUS, a facut peste 55.000 de controale pe toata filiera industriei lemnului: de la taieri pana la comercializare cu angajati din Garda Forestiera, Ministerului de Interne, Politie, Jandarmerie si ANAF. S-au intocmit aproape 1.000 de dosare penale cu confiscarea a 50.000 de metri cubi de material lemnos.

A venit apoi PSD la putere, cu majoritate confortabila, si a facut urmatoarele:

- In iunie 2017, PSD a redus pedepsele pentru taieri ilegale, acceptand modificarile propuse in Parlament la legea contraventiilor silvice, care fusese inasprita de Guvernul Ciolos;

- Apoi a ales sa nu implementeze nimic din ceea ce a realizat Guvernul in 2016 pentru imbunatatirea sistemului electronic de urmarire a lemnului (SUMAL);

- A distrus in buna parte ceea ce au facut pentru transparenta, pentru a facilita munca garzilor forestiere si pentru a asigura accesul publicului la ceea ce se intampla in paduri cu privire la taieri legale si ilegale;

- Platforma Web Inspectorul Padurii (www.inspectorulpadurii.ro) nu mai este utila astazi. Principalele functii au fost ciuntite: imaginile transmise de sateliti in timp real despre taierile din padurile tarii nu se mai prezinta, taierile legale planificate in padurile private si cele ale statului nu mai sunt evidentiate, iar legalitatea exploatarilor nu mai poate fi urmarita.

Astfel, Viorica Dancila minte cand spune ca este interesata de soarta padurilor. Din contra, PSD, cu care ea se identifica, a pus bete in roate celor care lupta pentru a pastra intacte padurile seculare ale tarii.

In Romania, in ultimii ani, a disparut padure cat suprafata intregului Bucuresti si, in continuare, se taiemii de metri cubi de lemn; Greenpeace avertizeaza ca autoritatile depisteaza sub 1% din taierile ilegale de lemn.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri