Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat, sambata, ca primeste zilnic "tot felul de mesaje" din partea celor nemultumiti de "directia in care merge ministerul".

"Spre deosebire de alti colegi din guvern, nu am primit inca amenintari cu moartea, dar primesc in fiecare zi tot felul de mesaje ca nu e buna directia in care merge Ministerul si ca vrem sa scoatem la suprafata tot ce inseamna trasabilitatea lemnului in Romania", a afirmat Costel Alexe, liderul filialei iesene a PNL, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, fenomenul defrisarilor ilegale in Romania nu poate fi stopat usor.

"Cu siguranta, la momentul la care vorbim se fac defrisari. Nu aveau cum sa fie stopate intr-o luna de zile. Daca ati observat, la nivel national, cred ca administratorii fondurilor private, tot felul de entitati din astea juridice ale marilor procesatori, aproape ca ma ataca zilnic, dar zilnic, pentru ca nu le convine sa operationalizam cat mai repede programul SUMAL (care monitorizeaza toata masa lemnoasa din Romania care este aprobata pentru a fi exploatata - n.r.) care a fost tergiversat trei ani la rand, care in mod normal avea ca data de operationalizare iulie anul viitor, dar ne-am propus impreuna cu STS sa ii dam drumul in luna aprilie sau in mai. Din acel moment orice cantitate de lemn din paduri pana la operatorul primar va fi supravegheata. Si avem in curs pentru acest an o procedura prin care sa nu mai fim singura tara din Europa care isi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie sa fie vandut in rampa si fasonat", a declarat ministrul Mediului.

El a spus totodata ca in ultimii ani au fost blocate bazele de date care contin informatii din domeniul silvic si localizarile prin satelit, precum si ca a fost diminuat rolul Garzilor Forestiere.

"Imaginati-va ca in trei ani de guvernare social de democrata SUMAL-ul a fost efectiv blocat. Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinantat, au scos hartile prin satelit care dadeau alerta privind taierile, pe care dupa aia Garzile Forestiere trebuiau sa verifice daca sunt legale sau ilegale, Inspectorul padurii nu a mai functionat, nu au mai finantat absolut niciun studiu de cercetare in ceea ce priveste tot ceea ce inseamna dezvoltarea politicilor silvice din Romania, in 2018 au modificat ordinul de infiintare a Garzilor forestiere si le-au taiat atributiile de control, astfel ca, daca pe dumneavoastra va prinde sub o forma sau alta cu un camion de lemn, aproape ca plecati cu el acasa, nu vi-l confisca nimeni. Atat de mult au stirbit atributiile pe care le aveau Garzile forestiere", a spus ministrul Mediului, Costel Alexe.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri