Potrivit diplomatilor straini, cel mai important lucru pe care Romania l-a obtinut in '89 este LIBERTATEA. Astfel, Romania poate intr-adevar sa sarbatoreasca transformarea sa dintr-o dictatura national-comunista intr-o tara membra NATO si UE.

E.S. Michèle Ramis, Ambasadoarea Frantei in Romania

“Este un salt imens sa devii in doar 30 de ani o tara industriala mare si un jucator important in Uniunea Europeana, in ciuda perioadei de tranzitie. Cred ca cea mai mare realizare din aceasta perioada a fost intrarea in UE. Salariile s-au dublat de la aderarea la UE si pana in prezent, ceea ce a dus la imbunatatirea conditiilor de viata si acces la multe produse straine de calitate. De asemenea, ati devenit o piata atractiva pentru investitii, dar si un mare hub de productie ”.

E.S. Dl. Manuel Larrotcha, Ambasadorul Spaniei la Bucuresti

“Imi place sa zic ca Romania sarbatoreste 30 de ani de libertate. Este de preferinta sa fii sarac si liber, decat bogat intr -un sistem autoritar, asa cum este cazul Chinei de azi: multi au bani pe care ii cheltuie in Europa, dar nu au libertate politica. Cred ca Romania a facut o treaba excelenta in acesti 30 de ani: ati intrat in cluburile democratice NATO si UE. In plus, a crescut nivelul de trai si se observa asta inca de pe strada: aveti, probabil, cele mai scumpe din Europa pentru ca oamenii au bani. In concluzie, cred ca Romania este in cea mai buna perioada din istoria ei. “

E.S. Dl. KIM Eun-joong, Ambasadorul Republicii Coreea in Romania

„ As vrea sa spun ca transformarea Romaniei in democratie si economia de piata au fost cruciale pentru dezvoltarea sa sociala si economica. In special, intrarea sa in Uniunea Europeana, in 2007, a fost un moment de cotitura pentru Romania. De atunci, Romania a fost una dintre tarile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana si a reusit sa devina o societate mai transparenta si mai justa. Transformarea sa a insemnat, de asemenea, ca Romania a devenit un membru al societatii globale, in special in sfera multilaterala precum ONU, care impartaseste si promoveaza valorile universale. De asemenea, Coreea a colaborat cu Romania in diverse domenii, cum ar fi drepturile omului. Si in aceasta privinta, sper sa vedem in curand admiterea Romaniei in OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ).”

E.S. Botond Zakonyi, Ambasadorul Ungariei la Bucuresti

”Romania poate intr-adevar sa sarbatoreasca transformarea sa dintr-o dictatura national-comunista intr-o tara membra NATO si UE. In special in ultimii 8 ani, Romania a inregistrat o crestere economica robusta, depasind alte tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Grupul de la Visegrad. Aceasta reprezinta o oportunitate de dezvoltare mai calitativa, dar si pentru imbunatatiri vizibile si sustenabile ale mediului institutional, atat din punct de vedere al capacitatii administrative, cat si al predictibilitatii.”

E.S. Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei in Romania

“Atat Romania cat si Polonia au trecut de la un sistem la altul, de la comunism la democratie, un regim in care esti responsabil pentru ceea ce faci. Am inceput intr -un mod romantic, fara capital, fara experienta de a naviga in acest sistem nou, de aceea anii '90 au fost dificili. Polonia a fost intr-un fel mai norocoasa decat alte tari comuniste pentru ca a reusit sa pastreze, pe perioada comunismului, proprietatea privata a terenurilor – nu am fost colectivizati, ceea ce inseamna ca erau multi polonezi care stiau ce inseamna sa ai soarta in propriile maini. Astfel, erau responsabili pentru familii, pentru fermele proprii, stiau sa munceasca si au transferat asta copiilor lor. Nu e un miracol ca Polonia produce azi multe alimente. Cei care nu au trecut prin comunism sunt nerabdatori si nu inteleg procesul pe care l-au facut tarile din fostul bloc comunist. Tarile occidentale au avut sute de ani de dezvoltare neintrerupta. Chiar si asa au facut greseli, dar pentru tarile comuniste a fost o schimbare majora .”

E.S. Dl. Thomas Baekelandt, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania

“Ceea ce voi numiti capitalism, noi numim market economy. Este foarte important ca sunteti de mai mult de 10 ani in Uniunea Europeana, fapt care a ajutat foarte mult dezvoltarea economica a tarii. Cred ca piata unica a facut foarte mult pentru economia Romaniei. De asemenea, mai cred ca trebuie incurajati tinerii care vor sa faca ceva in Romania”.
Acest articol este parte a proiectului editorial "30 de ani de capitalism". Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri