5 Martie 2020

Secția Specială, anomalia juridică inventată de PSD, doar 4 dosare într-un an



De la operaționlizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în octombrie 2018, și până pe 31 decembrie 2019, procurorii parchetului au trimis în judecată numai patru cauze, cu cinci inculpați, dintre care patru procurori și un judecător, potrivi unei statistici obținute de G4Media.ro. Secția Specială a fost aspru criticată de Uniunea Europeană, fiind considerată o anomalie juridică.

Primul procuror trimis în judecată de SIIJ, Eugen Stoina, a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat că a consumat băuturi alcoolice şi a produs un accident rutier.

Printre aceste dosare, se mai numără și cel al fostului procuror-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, trimis în judecată alături de fostul procurori anticorupție din Prahova, Mircea Negulescu. Dosarul lor a intrat în faza de fond la Instanță Supremă (detalii aici).

La sfârșitul anului 2019 au rămas nesoluționate, pe rolul secției de anchetare a magistraților 3.652 dosare, dintre care în 659 era începută urmărirea penală.

Două dintre dosare o au ca protagonistă pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, fosta șefă DNA, care nu a fost trimisă în judecată de SIIJ. În primul, cel legat de aducerea în țară a lui Nicolae Popa, Adina Florea a luat împotriva sa măsura preventivă a controlului judiciar, pe care Kovesi a contestat-o în instanță, iar măsura a fost anulată de Înalta Curte, pe motiv că Secția Specială face acuzaţii neclare şi neprobate.

În prezent, la Secția Specială lucrează șapte procurori, sașe dintre aceștia cu funcții de execuție, iar unul cu post de conducere. Schema personalului SIIJ prevede 15 procurori.



Citeste si