23 Aprilie 2020

Șomaj tehnic pentru bugetari. Orban: Era greu de aplicat. Restructurarea se va face şi din necesitate



Proiectul şomajului tehnic pentru angajaţii bugetari era greu de aplicat, mai ales în anumite zone în care ar fi fost afectată lupta împotriva COVID-19, iar acest proiect "a căzut în totalitate", a precizat joi seara premierul Ludovic Orban.

"A căzut în totalitate", a declarat Orban la postul B1 TV, întrebat dacă proiectul şomajului tehnic pentru angajaţii de la stat a căzut în totalitate.

"Era foarte greu de aplicat, considerentele erau mai mult de natură epidemiologică, evident şi considerente de solidaritate. Pe de altă parte, am intrat în prelungirea stării de urgenţă. Nu mai avem contextul până se adoptă reglementarea. (...) Nu este o perioadă de aplicare. În plus, avem dificultăţi legate şi de faptul că sunt foarte multe instituţii publice, foarte multe domenii de activitate care lucrează cu motoarele turate şi unde nu poate fi aplicată o astfel de măsură de înjumătăţire a personalului, cum e Sănătatea, MAI, cadrele didactice (...), chiar şi angajaţii Ministerului Finanţelor, care au activitate extrem de laborioasă în perioada respectivă. De asemenea, angajaţii din zona Ministerului Muncii. (...) Era foarte greu de aplicat o astfel de măsură, pentru că rămâneau zone destul de restrânse din administraţie în care s-ar fi putut aplica fără a afecta mobilizarea administraţiei în lupta contra COVID", a explicat şeful Guvernului.

El a adăugat că există "nişte reduceri de cheltuieli" de la buget.

"De exemplu, cei care sunt în telemuncă îşi pierd sporurile. (...) De asemenea au fost şi decizii ale unor autorităţi care au avut ca scop, unde a fost posibil, reducerea activităţii. Adică, nişte măsuri care au fost luate, practic, numai aveam când să aplicăm o astfel de măsură (şomajul tehnic - n.r.)", a spus Orban.

Premierul a precizat că a discutat de o politică "cât se poate de severă" în privinţa cheltuielilor care nu sunt necesare la nivelul companiilor de stat, apreciind că restructurarea la nivelul acestora va fi o necesitate dictată de piaţă.

"Restructurarea se va face şi din necesitate, pentru că multe companii nu o să mai poată să menţină scheme stufoase de personal, în special în aparatul central sau în aparatul regional. Vor trebui să-şi simplifice structurile, pentru că va fi o necesitate de restructurare care va fi dictată de piaţă", a afirmat Ludovic Orban.



Citeste si