Un proiect de lege care prevede acordarea de autonomie pentru Ținutul Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților și a fost înaintat către Senat, care e for decizional în acest caz.

Proiectul de lege a fost inițiat de 3 deputați ai UDMR - Biro Zsolt Isvan, Terza Kulcsar și Jozsef Gyorgy - și a fost depus la Camera Deputaților cu două zile înainte de Crăciun, scrie Ziare.com.

Ulterior a primit mai multe avize negative în comsiile de specialitate. Însă, odată ce România a fost lovită de coronavirus și Parlamentul s-a mutat în sufrageriile aleșilor, a fost dat uitării și, astfel, proiectul de lege a fost adoptat tacit de deputați, pe 23 aprilie 2020. În consecință, proiectul a fost înaintat spre dezbatere Senatului, care e for decizional.

Forma proiectului adoptată tacit de Camera Deputaților include și o lista de teritorii din Ținutul Secuiesc în cazul cărora se va acorda autonomia. De asemenea în textul proiectului se prevede că limba maghiară devine - în respectivele zone - limba oficială, la fel ca cea română.

Iar zona din centrul țării ar urmă să fie administrată independent. Iată cum, potrivit proiectului de lege.

"Competențele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internațional. Competențele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuție sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internațional. Regiunea are dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care aparțîn competențelor sale specifice. Acest drept include adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii. În limitele legii, este de dorit transferarea în competență regiunii și a unor sarcini care aparțîn unor competențe naționale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop", conform proiectul de lege.

Inițiatorii specifică faptul că autonomia regiunii Ținutului Secuiesc nu afectează integritatea teritorială și suveranitatea statului român.

Cu respectarea principiului menționat mai sus:

"- Competențele, în limitele prezentului statut, pot fi delegate regiunii de către alte nivele de administrare.
- Delegarea de competență trebuie să fie clar definită. Mijloacele materiale și financiare, care permit punerea în aplicare efectivă a acestor competențe adiționale, trebuie să fie asigurate în mod adecvat pe parcursul actului de împuternicire.
- Organele însărcinate cu punerea în aplicare a acestor competențe trebuie să se bucure, atât cât este posibil și în limitele legii, de libertatea de a-și adapta exercitarea acestora la condițiile specifice regiunii și la structurile sale organizatorice, cu o preocupare deosebită pentru eficacitate și conform doleanțelor locuitorilor regiunii", conform sursei citate.

Sursa foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri