PSD, PNL, ALDE și Pro România nu susţin proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, vor vota împotriva acestuia şi îl vor respinge la Senat, care este cameră decizională, au declarat preşedinții partidelor, Ludovic Orban, Marcel Ciolacu și Victor Ponta.

Update ora 13:00:

Comisia de administraţie a Senatului a acordat, miercuri, raport negativ proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să fie discutat de plen, la ora 14:00.

Potrivit senatorului USR Florina Presadă, la şedinţa comisiei, desfăşurată online, au participat nouă membri, iar votul a fost majoritar împotriva proiectului şi pentru raportul de respingere. În favoarea raportului de respingere au votat 8 senatori, singurul vot împotrivă a fost cel acordat de senatorul UDMR Cseke Attila, a precizat Presadă.

Update ora 12:45:

USR anunţă că senatorii săi vor vota împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, arătând că acesta contravine Constituţiei şi nu "ajută în niciun fel" în perioada dificilă generată în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

"Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor de o săptămână. La fel ca zeci de alte legi zilnic, pe care PSD refuză să le pună pe ordinea de zi la vot. Proiectul fusese respins de comisiile de specialitate, dar PSD care are majoritatea încă în Parlament şi toate butoanele, nu a pus acest proiect pe ordinea de zi la vot! Adică marii naţionalişti, care se îmbracă în costume populare ori de câte ori au ocazia, au lăsat să treacă o astfel de lege fără ca deputaţii să aibă ceva de spus. Un astfel de proiect de lege contravine Constituţiei României şi nu ne ajută în niciun fel într-o perioadă dificilă precum cea prin care trecem. Din fericire, Senatul este Camera decizională şi proiectul nu mai poate trece pe sub preş. Senatorii USR vor vota împotriva proiectului privind 'autonomia Ţinutului Secuiesc' depus de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza", arată USR, într-un comunicat de presă

Update ora 11:40:

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, pentru Agerpres, că senatorii acestui partid vor vota împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc în şedinţa de plen a Senatului, considerând că actul normativ ar fi trebuit dezbătut în Camera Deputaţilor pentru a nu lăsa loc "niciunei speculaţii".

Adoptarea tacită a acestui proiect o pun doar pe seama unei neglijenţe a Biroului permanent. Este un proiect cu semnificaţie politică deosebită şi se lasă impresia că, prin trecerea tacită a actului normativ prin Camera Deputaţilor, acest for ar fi încuviinţat textul, ceea ce este greşit. S-au oferit astăzi toate garanţiile politice că în Senat proiectul va fi oprit, dar ar fi trebuit să avem deja dezbaterea în Camera Deputaţilor ca să nu se lase loc niciunei speculaţii. Senatorii ALDE vor vota împotriva proiectului în plenul Senatului", a afirmat, miercuri, Vosganian.

Știre inițială:

PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că, deşi reprezentanţii PNL "mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege".

"Pentru că au venit infectaţi în Parlament şi nu am putut ţine şedinţe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege", a menţionat Ciolacu.

PNL va vota împotriva proiectului

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că senatorii PNL vor vota împotriva proiectului de autonomie a ținutului secuiesc. „Acest proiect a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită, pentru că nu a fost trecut pe ordinea de zi”, a spus Orban.

Ponta: Am aflat ieri seară, din presă, despre proiect

Pro România este împotriva proiectului privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi va milita să fie respins în Senat, a declarat, miercuri, preşedintele partidului, Victor Ponta.

Am aflat ieri seară, din presă, despre existenta acestui proiect. Deputaţii Pro România nu au votat o asemenea lege - iar senatorii Pro România vor vota împotrivă! Suntem convinşi că Senatul României va respinge această iniţiativă - iar Pro România va milita în acest sens", a scris Ponta, miercuri, pe Facebook.

El a spus că va cere în Camera Deputaţilor o informare publică referitoare la motivele pentru care actul normativ nu a fost supus dezbaterii plenului.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat convocarea plenului acestui for, miercuri, de la ora 14,00, unicul punct pe ordinea zi fiind proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

"Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!", a scris Cazanciuc, miercuri, pe Facebook.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri