Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reacționat la declarația lui Klaus Iohannis privind adoptarea tacită a legii autonomiei Ținutului Secuiesc de către Camera Deputaților a Parlamentului României. Șeful politicii externe ungare spune că președintele Iohannis „a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură”.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a transmis ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, scrie G4Media.

”Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România, deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a mai spus ministrul Szijjarto.

Stare de urgență politică în vreme de pandemie

Reacția oficialului ungar vine după ce președintele Iohannis a avut o ieșire fără precedent la adresa UDMR și a PSD ca urmare a adoptării tacite în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat Klaus Iohannis.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) verifică afirmațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc, după ce Asociația pentru Drepturile Minoritare „Miko Imre” a depus o cerere în acest sens.

„Prin declaraţia rostită de el se creează o atmosferă dezagreabilă la nivelul comunităţii maghiare. Agravează situaţia şi faptul că domnia sa are calitatea de Preşedinte al României, ceea ce insuflă sentimentul că însuşi statul român acţionează împotriva cetăţenilor săi de etnie maghiară”, potrivit sesizării transmisă de Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Minoritare „Mikó Imre” la CNCD.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri