Alegerile locale vor fi organizate în România pe 27 septembrie. De pe 20 iulie, partidele pot strânge semnături pentru candidații lor, iar candidaturile se pot depune până pe 18 august. Campania electorală va începe în data de 28 august, dar până ca orașele să fie împânzite cu afișe electorale, partidele trebuie să decidă pe cine scot la înaintare. În București, cele două nume sigure în bătălia pentru Primăria Municipiului sunt Gabriela Firea și Nicușor Dan. La sectoare, singurii candidați anunți până acum sunt cei ai Alianței USR-PLUS. PNL, PSD, PMP, Pro România și ALDE sunt partidele așteptate să își anunțe candidații, comuni sau unici.

Până acum, în cursa pentru Primăria Capitalei sunt Gabriela Firea, din partea PSD, Nicușor Dan, candidat independent cu susținerea alianței USR-PLUS și PNL, Ilan Laufer, președintele Platformei Social Liberale, Traian Băsescu, susținut de PMP, Călin Popescu Tăriceanu, susținut de ALDE, Ioan Sârbu (Pro România), Viorel Cataramă (Mișcarea Patrioților Români), Alexandru Coita, susținut de Partidul Republican și Florin Călinescu (Partidul Verde).

Alianța USR-PLUS va avea candidați comuni la alegerile din 27 septembrie pentru primăriile de sector din București.

Citiți și Nelu Tătaru: Nu discutăm de amânarea nici a şcolii, nici a alegerilor

Alegeri 2020

PSD, ALDE și Pro România erau așteptate să anunțe o alianță politică pentru alegerile locale din această toamnă.

Liderul Pro România, Victor Ponta, anunța că partidul va prezenta până pe 25 iulie candidații pe care îi susține la alegerile locale. Mai mulți membri Pro România au aruncat în scenă numele lui Ponta ca un posibil candidat pentru primăria Capitalei, dar până la această oră nici un reprezentant al partidului nu a făcut vreun anunț oficial, iar cei din PSD spun că membrii partidului lui Ponta încearcă doar să obțină cât mai mult din negocieri.

Pe scena politică a apărut o nouă facțiune politică, Partidul București 2020, lansată de Robert Negoiță, cu intenția de a candida la alegerile locale. Actualul primar al sectorului 3 al Capitalei a ieșit recent din PSD.

Eugen Tomac, președintele PMP, scria, în iulie, pe Facebook că nu vor exista candați comuni la sectoare din partea PNL, USR, PLUS și PMP, împotriva celor de la PSD.

Președintele Platformei Social Liberale, Ilan Laufer, a declarat că va candida pentru Primăria Capitalei, iar în curând va anunța lista completă a candidaților pentru cele șase sectoare. Laufer a deținut funcția de ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat în perioada iunie 2017-ianuarie 2018 în Guvernul Mihai Tudose.

Citiți și Un fost premier cere amânarea alegerilor: Rezolvați criza sanitară și o fi apoi timp și pentru alegeri

Alegeri locale în Capitală: Candidații la sectoare

Sector 1

Din partea alianței USR-PLUS va candida Clotilde Armand pentru Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand este, în prezent, europarlamentar din partea alianței, membră în Comisia de Bugete și în Comisia de Transport din Parlamentul European. Aceasta a candidat din partea USR la primăria Sectorului 1 și la alegerile locale din anul 2016, însă candidatul PSD, Daniel Tudorache, a ieșit câștigător. Armand s-a născut în Franța, s-a format ca inginer la MIT și la Ecole Centrale din Paris.

Candidatul la Primăria Sectorului 1 din partea PSD este Daniel Tudorache.

Ioana Constantin candidează din partea PMP.

Tudor Schinagel (Tubel), arhitect de profesie, candidează la Primăria Sectorului 1. El are ca însemn electoral șlapul, iar campania lui electorală este o satiră, gândită și susținută de mai multe grupuri online formate din avocați, antreprenori și corporatiști.

Adina Alberts candidează la Primăria Sectorului 1 din partea Pro România.

Candidatul ALDE la Primăria sectorului 1 este Amalia Nenovici, o tânără de 31 de ani, licențiată în drept.

Sector 2

Radu Mihaiu va candida din partea USR-PLUS la Primăria Sectorului 2. Acesta este președinte al USR Sector 2 și a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în 2016, în guvernul tehnocrat, fiind responsabil cu digitalizarea. Mihaiu este antreprenor și conduce o firmă fondată în 2006 care dezvoltă aplicații digitale.

PSD îl propune pe Dan Cristian Popescu la Primăria Sectorului 2.

Florin Manea candidează la Primăria Sectorului 2 din partea Pro România.

La Sectorul 2 intră în bătălia pentru primăria de sector Ramona Ioana Mezei, manager al Bibliotecii Metropolitane București.

Sector 3

Candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS la Primăria Sectorului 3, Adrian Moraru, anunță că a decis, după 20 de ani de activitate într-o organizaţie neguvernamentală, să intre într-un partid pentru că aşa poate fi schimbată administraţia locală.

Candidatul la Primăria Sectorului 3 din partea PSD este Aurelian Bădulescu.

PMP îl propune pe Mihai Neamțu.

Robert Negoiță intră în luptă din partea București 2020.

La sectorul 3 ALDE îl susține pe Bogdan Valentin Bratianu, fost consilier local la acest sector.

Sector 4

Simona Spătaru, candidata alianței USR-PLUS, intră în lupa pentru Primăria Sectorului 4. Spătaru este avocată în Baroul București din 2014, specializată în achiziții publice, soluționarea litigiilor și drept corporatist.

Candidatul PSD la Primăria Sectorului 4 este actualul edil, Daniel Băluţă.

Ștefănel Marin candidează din partea PMP.

Gabriel Ispas este propunerea Pro România din partea Sectorului 4.

Pentru sectorul 4 ALDE îl susține pe Adrian-Vlad Chiotan. În vârstă de 51 de ani, Adrian este licențiat în drept, și a fost președinte – secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități.

Sector 5

Cristian Băcanu este propunerea PNL, susținută de Alianța USR-PLUS.

Daniel Florea candidează din partea PSD la Primăria Sectorului 5.

Lucian Iliescu este candidatul PMP la alegerile din această toamnă.

Cristian Popescu Piedone candidează din partea PPU-SL.

Ştefan Pirpiliu este propunerea Pro România la Sectorul 5.

La sectorul 5, ALDE l-a desemnat candidat pentru funcția de primar pe Ion Valentin Voicu. În vârstă de 31 de ani, Voicu este general al Municipiului București, iar anterior a fost consilier local la sectorul 3.

Sector 6

Ciprian Ciucu este candidatul susținut de PNL și Alianța USR-PLUS la primăria Sectorului 6. Acesta promite că dacă va câștiga alegerile locale din toamnă se va concentra pe regenerarea urbană cu accent pe locuire și petrecerea timpului liber. Ciucu are în programul electoral construcția a 12 creșe, a unui spital cu 200 de paturi, digitalizarea instituției și oprirea haosului urbanistic și imobiliar. În cadrul unui interviu acordat wall-street.ro, candidatul de dreapta vorbește despre soluțiile la problemele antreprenorilor din sector și modalități prin care poate îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

Actualul edil, Gabriel Mutu, candidează la Primăria Sectorului 6, din partea PSD.

Partidul Mișcarea Populară îl propune pe Ștefan Florescu pentru Sectorul 6.

Anca Bălăşoiu candidează la Primăria Sectorului 6 din partea Pro România.

Pentru sectorul 6, ALDE îl susține pe Tudor Tim Ionescu. Din 2016, el este consilier general al Municipiului București.

Când sunt alegerile

Partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot începe, din 20 iulie, strângerea de semnături pentru susținerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei, potrivit hotărârii AEP.

Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 - 11 august, iar depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august.

Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 07:00.

Pe 31 iulie, va avea loc desemnarea judecătorilor din Biroul Electoral Central, iar pe 2 august se va completa BEC cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic care are ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi cu un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.

Legea alegerilor locale, promulgată de Klaus Iohannis, stabilește data de 27 septembrie ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Sursa foto: ROBERT GHEMENT | AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri