Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a prezentat, într-o conferinţă de presă, cartea neagră a guvernării liberale, arătând că documentul va sta la baza moţiunii de cenzură anunţate de PSD împotriva Executivului condus de Ludovic Orban, scrie Agerpres.

"Guvernul PNL a scăpat total situaţia de sub control. Datele ultimelor săptămâni arată că au eşuat în gestionarea pandemiei. Numărul cazurilor confirmate a crescut într-un ritm alarmant. Au eşuat în relansarea economiei - planul de relansare economică a rămas tot la stadiul de proiect, nimic concret. Au eşuat în îndeplinirea promisiunilor făcute faţă de români. Dublarea alocaţiilor - nu, probabil în scurt timp nici mărirea pensiilor. Sunt rezultatele unei guvernări interesate doar de alegeri şi de câştig rapid pentru clientela de partid. Cu o ipocrizie, un cinism fără margini, stimabililor liberali, aţi transformat ameninţarea COVID care zguduie o lume întreagă în oportunităţi de afaceri pentru băieţii deştepţi ai PNL, fără jenă, fără emoţie. Avem o ţară în derivă, condusă de un guvern cu zero credibilitate şi mai ales cu zero rezultate. E clar că România nu mai poate continua aşa. PSD nu va permite ca România să se prăbuşească sub povara incompetenţei şi a cleptocraţiei liberale. Am anunţat deja intenţia PSD de a depune moţiune de cenzură împotriva acestui guvern. Astăzi facem primul pas şi prezentam cartea neagră a guvernării liberale - suma motivelor pentru care Guvernul PNL trebuie să plece", a spus Cazanciuc.

El a menţionat că documentul elaborat de specialiştii PSD din departamentele partidului, parlamentari şi europarlamentari va sta la baza moţiunii de cenzură, prezentând cronologic momentele-cheie în combaterea epidemiei "ratate" de Guvernul Orban, precum şi măsurile, pe fiecare domeniu în parte, care ar fi trebuit luate.

"Oricât ar încerca liberalii să arunce vina pe alţii - pe noi, pe CCR, pe marţieni, pe oricine altcineva - realitatea este una simplă şi extrem de clară: Guvernul girat de preşedintele României a minimizat pericolul pentru că doreau cu orice preţ alegeri anticipate", a susţinut social-democratul.

Robert Cazanciuc a prezentat, în conferinţa de presă desfăşurată la sediul PSD, şase dintre erorile Guvernului şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, susţinând că acestea au agravat criza generată de COVID-19.

  • Potrivit lui Cazanciuc, prima greşeală majoră a fost legată de mesajul iniţial prezentat de şeful statului privitor la pandemie, arătând că acesta a făcut ca foarte mulţi români să nu ia în serios necesitatea protejării şi să nu creadă în noul coronavirus.
  • Social-democratul a opinat că o altă greşeală a fost incapacitatea realizării unei testări masive de la începutul pandemiei şi lipsa unor măsuri clare de prevenţie şi carantină, precum şi lipsa anchetelor epidemiologice.
  • De asemenea, el a arătat că o altă greşeală a fost legată de exemplele negative prezentate de la vârful statului, indicând faptul că regulile au fost încălcate grosolan chiar de către cei care le-au făcut, dând ca exemple petrecerea premierului Ludovic Orban de la Palatul Victoria, petrecerea privată a europarlamentarului Rareş Bogdan şi şedinţele de partid organizate de ministrul Mediului, Costel Alexe.
  • O altă greşeală, conform lui Cazanciuc, a fost scandalul de corupţie de la Unifarm.
  • "Vidul legislativ succesiv atât între starea de urgenţă şi starea de alertă, cât şi lipsa normelor de protecţie medicală şi de impunere a carantinei. Gafele de comunicare în mod repetat privind numărul de îmbolnăviri" - au fost alte greşeli ale actualului executiv, enunţate de social-democrat.
  • Totodată, întârzierea "inexplicabilă" a realizării unui plan de relansare economică. "Lansarea unui aşa-zis program pe o terasă, într-un restaurant a avut un impact negativ asupra mediului de afaceri", a adăugat el.

Cronologia iresponsabilității PNL

PSD a realizat şi o "cronologie a iresponsabilităţii PNL", pentru perioada 23 februarie - 16 iulie.

"Guvernul PNL a reuşit o gestiune economică deficitară. Nu a existat un plan economic de gestiune a crizei şi nu există un program real de redresare economică. Ministerul Economiei nu există, ministrul Popescu este marele absent pentru că el ar fi trebuit să gestioneze acest sector. IMM-urile, antreprenorii au fost abandonaţi. Banii s-au dus la clientela politică şi câteva companii, banii europeni nu au fost cheltuiţi şi România a ratat oportunităţi clare", a afirmat, în conferinţa de presă, şi senatorul PSD Radu Oprea.

El a susţinut că planul PNL de relansare economică este unul de "campanie", motivând că niciuna dintre măsurile prezentate nu există în realitate.

Oprea a spus, de asemenea, că "din punct de vedere macroeconomic guvernarea PNL a dus economia românească în prăpastie"

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri