Motivul pentru care Klaus Iohannis a decis rechemarea în țară a nu mai puțin de 26 dintre ambasadorii României, mulți dintre ei nume celebre, trimiși să reprezinte interesele statului în țări complicate din punct de vedere geostrategic, este legat de dorința unei schimbări de paradigmă în politica externă. Este vorba despre un proces de depolitizare, de înnoire a garniturii de ambasadori, de întinerire dar și de folosirea capacităților diplomaților în funcție de specificul țării în care sunt trimiși.

Surse diplomatice au explicat pentru Digi24.ro că cei 26 de ambasadori au fost rechemați de la post pentru că li se încheiaseră mandatele, unii dintre ei depășind cu mult limita acestora, și pentru că, acum, fără PSD la guvernare, este posibil să se facă o schimbare în numirea șefilor de misiuni.

Ministerul condus de Bogdan Aurescu a pregătit deja 31 de nume de diplomați care vor ocupa posturi în țări importante din punct de vedere al contextului geopolitic, ca de exemplu Turcia, Rusia sau Ungaria.

Dintre numirile de ambasadori, o treime, adică 11 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcția de ambasador. Este vorba despre 14 femei și 17 bărbați, o distribuție de gen aproape egală. Și media de vârstă marchează o premieră, fiind urmărită întinerirea garniturii de șefi de misiuni: pentru diplomații numiți în această funcție pentru prima oară aceasta este de 46 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 51 de ani.

Procedura de urmat pentru acreditarea unui ambasador este ca România să ceară statului de reședință agrementul pentru persoana în cauză; ulterior agrementului sau în paralel, au loc audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul României. În urma acestui aviz care are caracter consultativ, Președintele României semnează scrisorile de acreditare și decretele de acreditare. Este un proces care poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri