Primarul General, Gabriela Firea, a depus plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru diseminarea de informații false și calomnioase. Primarul cere 100.000 euro daune morale sumă ce va fi destinată unor proiecte sociale și obligarea de a publica scuze publice prin intermediul mijloacelor mass media – presă scrisă şi televiziune.

"Am depus plângere penală împotriva domnului Nicusor Dan pentru afirmațiile false și calomnioase pe care le-a făcut în legătură cu Parcul Verdi: afirmații pentru care va trebui să răspundă în fața justiției! Așa-zisele dezvăluiri bombă sunt doar minciuni și vă dau doar un singur exemplu: consilierul despre care afirmă ca ar fi avut beneficii personale în urma achiziției Parcului Verdi este în prezent subsecretar de Stat la MDRAP, deci în Guvernul PNL! În plus, la momentul achiziției de către Primăria Municipiului București a terenurilor care compun Parcul Verdi, acesta nu mai lucra Primăria Capitalei!", a declarat primarul General, Gabriela Firea.

Prin plângerea formulată se solicită constatarea încălcării dreptului la imagine a Primarului General, daune morale în cuantum de 100.000 euro, sumă ce va fi destinată unor proiecte sociale și obligarea de a publica scuze publice prin intermediul mijloacelor mass media – presă scrisă şi televiziune, potrivit unui comunicat.

"Acest parc a fost achiziționat la cererea bucureștenilor, au existat nenumărate proteste și cereri adresate de locuitorii cartierului Floreasca care au dorit amenjarea parcului Verdi ca zonă de agrement și spații de joacă. Achiziția s-a făcut în conformitate cu prevederile legii, în deplină transparență cu respectarea principiului cheltuirii eficiente a banului public și cu votul majoritar al consilierilor generali, inclusiv PNL și USR. Hotărârile de Consiliu s-au dovedit temeinice şi legale, acest lucru fiind demonstrat și de faptul că instanța a respins acțiunea prefectului municipiului București care atacase una dintre hotărâri", spune primarul.

Valoarea de achiziție pentru cele 7 terenuri a fost de la 49,775 de milioane de euro, sub valoarea de 59 de milioane de euro, rezultată din raportul final de evaluare realizat pentru PMB.

De asemenea, suma achitată de Municipalitate reprezintă doar 57% din valoarea estimată și solicitată inițial de proprietari, adică 87,475 milioane euro.

Proprietarii terenurilor din Parcul Verdi dăduseră în judecată Primăria Capitalei, în anul 2015, pentru lipsa de folosință a proprietăților, iar instanța a decis că aceștia trebuie despăgubiți.

Proprietarii parcelelor ce compun Parcul Verdi au dobândit imobilele în perioada 1998-2002 prin restituire în natură, fie pe bază de dispoziţii de primar, fie prin hotărâri judecătoreşti.

Prin Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti terenurile au fost încadrate în zona spaţiilor verzi – V1A, fiind declarate o zonă de spaţiu verde public cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri și fâşii plantate publice).

În anul 2015, o parte dintre aceşti proprietari au chemat în judecată Municipiul Bucureşti şi au solicitat despăgubiri reprezentând lipsa de folosinţa a imobilelor care deşi se aflau în proprietatea lor privată, cu categoria de folosinţă în cartea funciară de curţi-construcţii, conform PUG erau zone verzi şi nu puteau fi exploatate în vreun fel de către proprietari.

În 2016, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de chemare în judecată şi a obligat Municipiul Bucureşti la plata unor despăgubiri ,,pentru perioada noiembrie 2011-ianuarie 2015;

Împotriva acestei hotărâri, ambele părți au formulat apel.

Pentru că au existat nenumărate proteste şi cereri adresate de locuitorii cartierului Floreasca, în sensul amenajării Parcului Verdi și având în vedere obligaţiile privind spaţiile verzi ce revin autorităţilor publice locale Primarul General al Municipiului Bucureşti a emis Dispoziţia nr. 901/13.07.2017 prin care a înfiinţat Comisia municipală pentru analiza şi identificarea soluţiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului Bucureşti a terenurilor retrocedate şi amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii.

Din Comisie făceau parte reprezentanți ai Direcțiilor Economice, Urbanism, Mediu, Juridic, Contracte, Patrimoniu, Investiții, Cabinet Primar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri