Alegerile în două tururi au fost dorite de PNL și USR-PLUS, dar complet contestate de PSD. Rezultatele parțiale ne arată cine ar fi fost candidații care ar fi ajuns în al doilea tur pentru funcția de primar a marilor orașe din România.

Promisiunea alegerilor în două tururi au dus la demiterea primului Guvern Orban. Atunci, actualul premier al țării a promis că va face tot posibilul pentru a avea alegeri în două tururi, dar PSD s-a opus. Acum, după rezultatele parțiale ale alegerilor, Dacian Cioloș a declarat că în cazul unor alegeri în două tururi, USR-PLUS ar fi câștigat mai mult.

În cazul unor alegeri locale în două tururi, s-ar mai fi desfășurat încă un scrutin la care să poți vota între principalii candidați. În turul doi intră primii doi candidați după numărul de voturi. Am analizat diferența dintre primii doi candidați la funcția de primar din reședințele de județ din România ca să vedem ce situație am fi avut în două tururi. Rezultatele parțiale furnizate de Biroul Electoral Central au arătat că au existat diferențe imense, de până la peste 70%, dar și diferențe foarte mici, caz în care alegerile în două tururi ar fi putut schimba harta politică a României.

Am putut vedea diferențe de peste 70% în orașe precum Buzău, Sfântu Gheorghe sau Cluj Napoca, dar și cazuri în care diferențele au fost mici și unde al doilea tur ar fi putut să schimbe rezultatelele. Au fost astfel de cazuri în Municipiul București, în Sectorul 1, în Sectorul 5, Alba Iulia, Botoșani, Slobozia și alte orașe din țară.

Mai jos este o hartă cu diferența de procente dintre primii doi candidați ai funcției de primar din fiecare reședință de județ, dar și un tabel cu principalii doi candidați din marile orașe ale țării, afilierea lor politică și procentul pe care l-au obținut conform rezultatelor parțiale.

La începutul anului 2020, Guvernul PNL a promis că va face orice pentru a putea avea alegeri în două tururi. Atunci, Ludovic Orban a susținut că alegerile în două tururi sporesc transparența, pentru că cei doi candidați care câștigă pot forma alianțe cu alte partide și pot obține majoritate în Consiliul Local, notează Radio Europa Liberă.

PSD s-a opus acestei măsuri și a amenințat cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PNL, măsură care a dus la picarea Guvernului în 5 februarie. În 14 martie, a fost reinvestit Guvernul Orban din cauza răspândirii COVID-19.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri