PSD intenţionează să implementeze "în primele 100 de zile de guvernare", un "Netflix educaţional" - o platformă propusă elevilor şi părinţilor, acest capitol fiind parte a programului de guvernare pe educaţie prezentat joi de senatorul social-democrat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti.

"Programul de guvernare pe care PSD îl prezintă a reieşit nu doar din experienţa pe care o avem în zona educaţională, dar în primul rând din dialogul pe care l-am avut cu partenerii noştri pe mai multe paliere, cu foarte multe idei bune. Un program care se centrează pe dialog în primul rând, cu accentul pus pe elevi şi studenţi, pe modernizarea arhitecturii curriculare şi programelor şcolare şi printr-o finanţare justă şi eficientă a sistemului educaţional", a declarat Costoiu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD confor Agerpres.

O primă temă din programul PSD vizează învăţământul preuniversitar, iar soluţiile pentru acest domeniu sunt grupate în patru direcţi: accesul echitabil la educaţie, susţinerea capitalului uman în educaţie, modernizarea arhitecturii curriculare şi responsabilitatea publică şi participarea cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor la guvernanţa unităţilor de învăţământ şi a sistemului de învăţământ în general.

"Vorbim de câteva programe - programul şcolii inteligente pentru copiii inteligenţi, şcoala cu program prelungit în sprijinul familiei, programul naţional pentru educaţie timpurie şi, foarte important în perioada acesta, accesul la proiecte finanţate din fonduri europene pentru unităţile private care sunt şi în această perioadă extrem de văduvite şi angajamentul pentru educaţie incluzivă", a detaliat senatorul.

În acest context, el a subliniat că un segment important este conectarea şcolilor la internet, respectiv digitalizarea resurselor educaţionale.

"Şi un nou program pe care îl propunem societăţii şi anume TVR educaţional - o platformă, dacă îmi este permis să spun - un Netflix educaţional propus elevilor şi părinţilor, pentru că în acest moment tinerii nu reuşesc să aibă acces prin platformele existente în puţine locuri la lecţiile oferite de profesori, o parte din profesori nu au calificarea necesară. (...) Şi atunci acest program pune la dispoziţia elevului şi studentului un program realizat cu Televiziunea naţională, discutat cu Televiziunea publică, pune la dispoziţia elevului şi a studentului o platformă digitală cu lecţiile predate de cei mai buni profesori din România, care poate fi preluat de fiecare dată de câte ori este nevoie de către profesori, de către elevi, de către părinţi, cu lecţii explicate foarte bine. (...) Este un program pe care l-am gândit cu Televiziunea publică şi care poate fi realizat în perioada imediat următoare, în primele 100 de zile de guvernare", a explicat rectorul UPB.

În ceea ce priveşte programul naţional pentru sprijinul elevilor, PSD vizează flexibilizarea, lărgirea, relaxarea condiţiilor de acordare a burselor sociale, relaxare care să ducă la "dublarea numărului de beneficiari ai bursei sociale, bursă care ar trebui să fie asigurată lunar la 40% din salariul minim net pe economie".

Totodată, se doreşte ca bursa de studiu să ajungă la 32% din salariul minim pe economie, bursa de merit la 35%, iar cea de performanţă la 37,5% , a precizat social-democratul.

"Şi ne dorim înfiinţarea unei burse de asistenţă socială de 1.000 de lei pentru copiii care provin din sistemul de protecţie instituţionalizat, cu condiţia ca aceştia să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ preuniversitar. (...) N-am renunţat la mesajul de 6% din PIB pentru educaţie", a adăugat Costoiu.

Un alt program, intitulat "Toţi pentru şcoală, şcoala pentru toţi", pune laolaltă universităţile cu învăţământul preuniversitar, studenţii de la licenţă şi masterat să vină să predea, urmând să aibă "avantaje multiple", printre care recunoaşterea activităţii de practică şi de experienţă şi să aibă un program de tichete speciale, tip social, între 400 şi 1.000 de lei, în funcţie de tipul de şcoală la care predă.

Pentru învăţământul superior PSD vizează, între altele, implicarea activă a studenţilor în procesul decizional, precum şi dublarea alocaţiei pentru cămine, cantine, creşterea fondului de bursă, stabilirea bursei minime astfel încât să acopere cheltuielile de cazare şi masă, continuarea programului privind sprjinul studenţilor în ceea ce priveşte transportul pe calea ferată şi cel local.

"Un alt capitol este legat de cercetare. Este foarte important să susţinem în continuare deducerile fiscale acordate zonei de cercetare, în condiţiile în care Guvernul doreşte să taie - şi au fost mai multe declaraţii ale premierului Orban cu privire la faptul că această scutire de impozit trebuie eliminată. Noi credem că trebuie susţinută tocmai pentru a dezvolta cercetarea în România. (...) De asemenea, vom susţine în continuare cele mai mari proiecte de cercetare româneşti - este vorba de laserul de la Măgurele şi proiectul Danubius care leagă Dunărea de Europa. (...) Un alt program este sprijinirea cercetătorilor români la întoarcerea în ţară", a arătat rectorul UPB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri