Ședința Consiliului General a Municipiului București a fost suspendată pentru o oră din cauza consilierilor locali ai PSD care s-au prezentat fizic în sala de ședință, în timp ce restul consilierilor de la alte partide urmau să participe de acasă sau din sălile de partid din Primărie.

Conform unei postări a activistei pentru drepturile omului, Irina Zamfirescu, grupul consilierilor PSD a decis să se prezinte fizic în sala de ședințe pentru a putea vorbi peste cei care se află în sistem de teleconferință.

Conform Agerpres, preşedintele de şedinţă, Cosmin Smighelschi, le-a cerut consilierilor PSD să respecte prevederile convocării, conform cărora, pentru a reduce riscul răspândirii noului coronavirus, fiecare grup politic trebuie să stea într-o anumită sală, participând la dezbatere prin intermediul sistemului informatic.

"Aveţi o convocare legală de a participa la şedinţa de Consiliu General în sala destinată consilierilor PSD. După cum vedeţi, celelalte grupuri se află în sălile destinate, numai dumneavoastră aţi venit aici pentru a demonstra că puteţi manipula microfoanele din sală şi vorbi peste colegi. (...) Dumneavoastră vă aflaţi acum în sală doar că să puteţi captura microfonul. Aveţi dreptul să apăsaţi pe 'speak', iar colegii care participă legal şi respectă măsurile sanitare nu pot să vorbească peste dumneavoastră. (...) Sănătatea dumneavoastră şi a noastră şi a tuturor bucureştenilor este prioritatea. Dacă vi se pare că în sală nu aveţi loc, mai avem şi alte săli", a spus Smighelschi.

Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a susţinut că preşedintele de şedinţă nu are "niciun motiv" să considere că prezenţa consilierilor social-democraţi în sala CGMB ar fi "în afara legii" şi a cerut începerea dezbaterilor.

"Noi, ca şi colegii ceilalţi din Consiliul General, în urmă cu ceva timp, am obţinut această calitate. Faptul că dumneavoastră nu vă doriţi prezenţa, cu respectarea regulilor, pentru că este de evidenţă şi aici puteţi să vedeţi că distanţarea este păstrată, doar pentru faptul că vă irită prezenţa noastră aici, vă atrag atenţia că în acest moment dumneavoastră excedeţi cadrului legal. Faptul că se emite o dispoziţie de convocare este un instrument administrativ prevăzut pentru chemarea consilierilor locali la a răspunde problemelor urbei, dar asta nu înseamnă că puteţi să evacuaţi sala fără motiv. Vă rog frumos să ne indicaţi care este articolul (...) care să impună o astfel de măsură. La nivelul Municipiului Bucureşti sunt şi alte entităţi administrative care funcţionează după acelaşi comportament. Merg în sală, păstrează distanţa. Pe dumneavoastră nu ştiu ce vă deranjează astăzi, dar, dacă consideraţi că va trebui să luaţi alte măsuri, le luaţi, răspundeţi pentru dispoziţiile pe care le daţi sau nu. Eu cred că trebuie să depăşim acest moment", a afirmat Bădulescu.

Primarul general Nicuşor Dan a subliniat că trebuie respectate prevederile convocării de către toţi consilierii municipali.

"Haideţi să ne purtăm responsabil, să începem acest mandat în mod responsabil şi colegial. Am făcut, în temeiul Codului Administrativ, o convocare pentru această şedinţă de Consiliu General şi în convocare am prevăzut în mod expres că fiecare din grupurile politice va participa la această şedinţă în sala grupului care este rezervată. Aceasta este convocarea pe care dumneavoastră trebuie să o respectaţi, pentru că, în temeiul Codului administrativ, convocarea o face primarul general pentru acest tip de şedinţă. Doar în momentul votului sunteţi aşteptaţi să veniţi să votaţi secret, la cabinele de vot care sunt desemnate pentru asta. Aceasta este modalitatea de şedinţă pe care am convocat-o şi pe care vă rog să o respectaţi", a transmis primarul general.

Cosmin Smighelschi, care a aplicat iniţial un avertisment consilierilor PSD şi a invocat inclusiv posibilitatea de a elibera sala cu ajutorul Poliţiei Locale, a anunţat suspendarea şedinţei pentru o oră.

Pe ordinea de zi a ședinței de azi se află 34 de proiecte, inclusiv cele care vizează alegerea viceprimarilor Vlad Voiculescu și Stelian Bujduveanu.

Proiectele de pe ordinea de zi sunt:

  • alegerea viceprimarilor Capitalei; propunerile USR PLUS şi PNL pentru funcţiile de viceprimari sunt Vlad Voiculescu şi, respectiv, Stelian Bujduveanu.
  • depunerea jurământului de către zece consilierii supleanţi validaţi prin Încheierea Judecătoriei Sectorului 1.
  • înfiinţarea unei comisii speciale pentru monitorizarea companiilor municipale. Aceasta va fi alcătuită din nouă consilieri municipali şi ar urma să funcţioneze pentru o perioadă de doi ani. Comisia va prezenta CGMB, din şase în şase luni, rapoarte cu propuneri concrete de îmbunătăţire a activităţii în domeniul supus analizei şi verificării. Printre obiectivele comisiei se numără: analizarea activităţii economice a societăţilor comerciale înfiinţate în subordinea CGMB sau unde acesta este acţionar; evaluarea îndeplinirii obiectivelor pentru care au fost înfiinţate societăţile comerciale aflate în subordinea CGMB, acolo unde astfel de obiective au fost trecute în notele de fundamentare care au stat la baza hotărârilor de înfiinţare a societăţilor; evaluarea activităţii de management a membrilor Consiliului de Administraţie numiţi de Adunarea Generală a Acţionarilor.
  • 28 de proiecte privind desemnarea reprezentanţilor municipiului Bucureşti, prin Consiliul General al Capitalei, în adunări generale ale acţionarilor din 24 de companii municipale, Societatea de Transport Bucureşti STB SA, societatea Service Ciclop SA, SC REBU SA şi SC Apa Nova Bucureşti SA.
  • înfiinţarea unei comisii speciale pentru inovare şi transformare digitală. Aceasta va fi compusă din nouă consilieri generali şi va funcţiona pe o perioadă de doi ani. Comisia va prezenta Consiliului General, din şase în şase luni, rapoarte cu propuneri concrete de îmbunătăţire a activităţii în domeniul supus analizei. Printre obiectivele acesteia se numără: tranziţia de la o administraţie împovărată de birocraţie şi netransparentă la una digitalizată deschisă; simplificarea şi eficientizarea interacţiunii dintre administraţia publică şi cetăţeni, precum şi dintre administraţia publică şi agenţi economici; crearea unui set coerent de politici, măsuri şi procese de guvernare digitală.

Sursa foto: Nicusor Dan / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri