Evenimentele de ieri din SUA au confirmat încă o dată faptul că țara este mai divizată ca niciodată, fiind un consens general, atât la nivelul democraților, cât și al republicanilor că aceste incidente violente sunt absolut inacceptabile. Lucrurile au escaladat rapid și de această dată nu a fost doar un episod, ci s-a atins punctul culminant. Deși a transmis, în cele din urmă, că tranziția de pe 20 ianuarie va fi una pașnică, Donald Trump joacă încă acea carte a negării, prin care atenționează la nesfârșit că alegerile prezidențiale de la finalul lui 2020 ar fi fost măsluite. Însă ceea ce este mai grav e că activismul susținătorilor lui din online s-a transformat în violență în lumea reală.

Încurajați de Donald Trump, protestatarii care cred că alegerile au fost fraudate au luat cu asalt Capitoliul. Violențele de la Washington au lăsat în urmă peste 50 de persoane rănite și alte patru care au murit.

Sociologul Dani Sandu spune că nu se așteaptă ca situația să escaladeze la Washington, însă este foarte probabil să se mai petreacă incidente violente și în alte state. Însă ce lasă în urmă atacul de la Capitoliu este o ruptură socială care îi divizează și mai mult pe americanii pentru care democarația reprezintă un simbol de neatins, timp în care restul lumii privește parcă pentru prima dată către tărâmul american, fără să-l mai idolatrizeze ca altădată. Prin urmare, șocul a fost, cumva, incredibil de mare.

„Este clar că ruptura exista acolo de foarte multă vreme, doar că ea nu fusese conștientizată la nivel larg de către societate. Vorbim despre niște grupuri paramilitare de tipul Proud Boys și multe altele care de fapt activează și amenință în mod programatic cu acțiuni de genul celor pe care le-am văzut ieri, de mulți ani, chiar de mai bine de patru ani. Însă niciodată aceste grupuri de revoltă împotriva acțiunilor democratice, nu au fost luate în serios ca până acum.

Scenariul optimist în aceste condiții este că ruptura aceasta se va închide, după un moment în care toată societatea americană a reușit să vadă fără niciun fel de fard, fără niciun fel de artificiu exact ce reprezintă aceste grupuri. E posibil ca cele două partide politice să încerce să colaboreze pentru a detensiona aceste situații”, a declarat, pentru Wall-Stree, Dani Sandu, sociolog și cercetător la European University Institute.

Sociologul spune că ce s-a schimbat în manadatul lui Donald Trump este că aceste grupări de extremă dreaptă au reușit să atragă de partea lor tot mai mult susținători, care, deși nu sunt mulți din punct vedere numeric, sunt cumva suprinzător de numeroși pentru un grup al societății civile, incredibil de bine armați, cu ani de zile în care investițiile lor majore s-au îndreptat către armele cu care au intrat în clădirea Capitoliului.

Simbolic, este incredibil cum au ajuns acolo. Cineva care nu avea ce căuta acolo a intrat și nu s-a mai intrat așa de mai bine de 200 de ani.

- Dani Sandu, sociolog -

Joe Biden și misiunea sa foarte grea din noul mandat

Joe Biden își va prelua oficial mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii pe 20 ianuarie. Cu toate acestea, preşedintele în exerciţiu, a continuat să nege victoria rivalului său democrat și a continuat să-și încurajeze susținătorii de mai multe zile susţinătorii să defileze la Washington.

„Aceste aspecte scad foarte mult încrederea în aceste procese democratice și odată ce acestă încredere scade foarte mult, această revoltă precum cea pe care am văzut-o ieri nu poate să fie oprită folosindu-te de întreaga putere a organelor de ordine. Dacă nu erau 20-30% dintre americani care să-l creadă pe Donald Trump că aceste alegeri ar fi fost trucate, oricât de bine ar fi fost organizați protestatarii, ei nu ar fi ajuns în Capitoliu”, a precizat sociologul Dani Sandu.

Cum ar putea arăta viața lui Donald Trump după 20 ianuarie

Specialistul este de părere că viitorul parcurs profesional al lui Donald Trump nu va fi neapărat unul de natură politică pentru că, dată fiind și vârsta înanintată, nu are capacitatea de construi edificii complexe. Interesul lui Donald Trump a fost să angreneze cât mai mulți americani de partea sa, pentru a-și putea construi o carieră post-prezidențială

„Interesul lui Donald Trump a fost să ațâțe cât mai mult atmosfera, să ridice tensiunea tot mai mult ca să câștige respectul susținătorilor pentru a-și putea construi o carieră post-prezidențială. A vrut să-și câștige cât mai mulți suporteri din rândul americanilor. (...) În continuare, va încerca probabil să fie un mare influențator, probabil printr-un post de televiziune propriu, un canal mediu sau un imperiu nou”, a mai adăugat sociologul.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri