Haosul creat la Washington a pus pe jar întreaga lume. Forța reprezentativă a democrației, călcată în picioare de un grup de ”derbedei”, cum ar zice românul. În toată această luptă a regimurilor, Europa părea a fi copilul năzdrăvan al familiei democratice. Dar iată că rolurile s-au schimbat, iar imaginea Americii drept simbol al democrației a fost ”puțin” zguduită. Despre cât de mult va avea America de suferit în urma acestor răzvrătiri, ne explică Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

”Evenimentele din 6 ianuarie au fost etichetate abundent. În esență, a fost vorba despre o tentativă eșuată de a bloca transferul pașnic de putere în Statele Unite ale Americii. Pentru foarte scurt timp, reproducerea democrației din Statele Unite ale Americii a fost blocată, fapt fără precedent în istoria unei democrații consolidate”, a declarat Lucian Dumitrescu, pentru wall-street.ro.

Președintele Trump a admis înfrângerea în alegerile prezidențiale de anul trecut. Potrivit mesajului său, președintele Trump promite că transferul de putere va fi unul ,,ordonatˮ. Cât de ,,ordonatˮ va fi acest transfer de putere vom vedea în următoarele două săptămâni. Iar Dumitrescu afirmă că ”președintele Trump va fi asociat cu această tentativă nereușită de a bloca reproducerea democrației americane, o ,,imagineˮ care îi va marca evoluția politică”.

Donald Trump, singurul vinovat?

Donald Trump a fost și este considerat vinovatul moral al asediului Capitoliului. Mesajele transmise în spațiul public prin intermediul rețelelor sociale au însuflețit grupurile susținătoare, care convinse de fraudarea alegerilor, au căutat modalități de răzbunare.

”Trumpismul nu va dispărea după ce Donald Trump nu va mai fi președinte. Motivul? Statele Unite se confruntă cu probleme structurale majore. Deci nu e vorba de o persoană, ci de instituții. Și nu mă refer doar la rasism, inegalitate socială, sărăcie, șomaj, un blocaj major la nivelul circulației elitelor și, evident, la pandemia de coronavirus. Mă refer la faptul că povestea despre America pe care o spun democrații este complet diferită față de povestea despre America în care cred susținătorii lui Trump”, mai spune cercetătorul.

Problema de fond nu este însă Donald Trump. Pentru că dacă ar fi așa, atunci tensiunile majore ar dispărea din Statele Unite începând cu 20 ianuarie 2021.

”Din ciocnirea celor două povești diametral opuse apar emoții colective negative, precum anxietate, furie, pesimism etc., care sunt întreținute de reziduurile deversate de rețelele sociale. Din acest motiv, nu pare să existe antidot, în acest moment, pentru faliile sociale și culturale care traversează Statele Unite, cu consecința perpetuării tensiunilor politice”, a comentat Dumitrescu.

Astfel, în acest context politic puternic încărcat emoțional, Donald Trump pare a fi doar bățul de chibrit care a aprins focul ce mocnea de ceva vreme.

Cum va fi văzută America după astfel de evenimente

În mod cert, imaginea Americii a avut și va avea de suferit pentru ”slăbiciunea” de care a dat dovadă. Alegerile prezidențiale din Statele Unite reprezintă cel mai eficient mijloc de propagandă pentru democrația liberală. Dacă alegerile din SUA sunt corecte, spectaculoase și asigură transferul pașnic al puterii, atunci este garantată democrația liberală ca cea mai de succes formulă de organizare politică.

”Trebuie spus că imaginea internațională a Statelor Unite fusese deja puternic afectată de scandalul presupusei implicări a Federației Ruse în alegerile prezidențiale din 2016 de partea lui Donald Trump. Acest excepționalism politic al Statelor Unite a fost afectat de controversele care au marcat prezidențialele din 2016, precum și de controversele care au planat asupra scrutinului din 2020”, a adăugat cercetătorul.

În 1991, președintele George W H Bush declara că doar Statele Unite ale Americii pot face democrația să funcționeze.

De data aceasta, însă, a apărut o diferență fundamentală în ceea ce privește inamicii la adresa excepționalismului american. Până acum, publicul american știa că aceștia sunt de natură externă. Iar acești inamici externi au solidarizat mereu o țară traversată de numeroase tipuri de inegalități.

”După 6 ianuarie, publicul american înțelege că inamicul este intern și că este reprezentat de cel care are o opțiune politică diferită. În aceste condiții, provocarea politică la adresa democrației din Statele Unite este uriașă”, precizează Dumitrescu.

Atacul intern la democrație vulnerabilizează America în fața teroriștilor?

Păstrând nota inamicilor externi, nu trebuie să uităm de amenințarea teroristă, care, cu doar câteva luni în urmă, a fost prezentă în Europa. Statul Islamic nu va înceta vreodată să atace temelia Statelor Unite, lovind în valorile și principiile pe care este fundamentată democrația.

Dacă a fost relativ ușor americanilor să intre în Capitoliu, oare celor de sorginte islamistă cât de dificil le-ar putea fi?

Extremismul islamic a fost și va rămâne o problemă a Statelor Unite și a lumii, în general. Problema de fond cu care se confruntă acum Statele Unite este însă alta. Și anume, războaiele culturale care au măcinat Statele Unite în ultimii ani și care aproape că au eliminat sensul dat politicului de Hannah Arendt, respectiv politica deschisă ca dezbatere publică permanentă. Înainte de extremismul islamic, problema Statelor Unite pare să fie un soi de extremism democratic”, mai atrage atenția cercetătorul.

Ar putea fi România afectată de aceste evenimente?

Deși în apropierea Federației Ruse, România a fost întotdeauna apropiată de Occident, iar unul dintre principalele obiective ale politicii externe românești a fost menținerea unei bune relații cu Statele Unite.

Ne afectează ceea ce a avut loc pe 6 ianuarie?

”România este dependentă și economic, și politic de ce se întâmplă în Occident, acolo unde îi sunt ancorele de securitate contemporane. În mod obișnuit, Occidentul și-a exportat crizele economice și chiar și pe cele militare în periferie. Să sperăm că o democrație preponderent electorală, precum cea din România, nu va trebui să facă față unei eventuale instabilități politice generate de lumea occidentală”, a explicat Dumitrescu.

Nu în ultimul rând, Lucian Dumitrescu a precizat că democrația din Statele Unite și-a dovedit reziliența după Russiagate, iar în această reziliență politică, economică și instituțională constă măreția Americii. Primele semne ale unei eventuale decăderi internaționale a Statelor Unite se vor resimți la nivelul credibilității instituțiilor create la Bretton Woods și, evident, la nivelul NATO.

Sursa foto: metro.co.uk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri