Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are un pachet de investiţii şi reforme pe care îl orientează şi spre transportul pe calea ferată, care vizează modernizarea căilor ferate, dar şi reînnoirea acestora, estimările fiind că undeva până în 100 de kilometri vor fi reînnoţi pe an, a declarat Ramona Moldovan, secretar general în MTI, informează Agerpres.

"Cu ce venim acum şi ce ne propunem: practic avem un pachet de investiţii şi de reforme pe care îl orientăm către transportul pe cale ferată, care vizează, pe de o parte, modernizarea căilor ferate, dar şi reînnoirea acestora, astfel încât viteza de deplasare să ajungă la un nivel optim, la un nivel decent, care să reducă timpii de deplasare, atât pentru călători, cât şi pentru mărfuri, pentru a face transportul feroviar atractiv. Ne interesează, de asemenea, să modernizăm trenurile, în termeni tehnici îi spunem material rulant, să folosim tehnologii moderne pe bază de hidrogen, electrice, în aşa fel încât să reducem nivelul de poluare şi să creştem eficienţa acestora. În paralel, trebuie să creştem capacitatea noastră ca instituţie şi a companiilor cu care lucrăm să fie capabile să gestioneze şi să fie cât mai eficiente în modul în care utilizează această reţea pentru a veni în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri şi ale cetăţenilor cu un serviciu de calitate, un serviciu optim", a spus Moldovan.

Aceasta a subliniat că se face o analiză în funcţie de gradul de maturitate al proiectelor şi se au în vedere mai multe tipuri de intervenţii.

"Pe de o parte, vorbim despre modernizări, aşa cum se realizează şi în momentul acesta cu finanţare europeană pe Coridorul IV, să putem extinde modernizarea şi pe alte linii şi aici sunt presupuse investiţii majore şi de durată. Pe de altă parte, vizăm un nou tip de investiţii, care se referă la reînnoirea căii ferate actuale. Acestea nu presupun intervenţii atât de majore, dar aduc o îmbunătăţire în ceea ce priveşte viteza de deplasare. Lista va fi finalizată în următoarele săptămâni, pentru a putea evalua nivelul de maturitate a proiectelor. Estimarea pe care o avem este să avem undeva între 60-80-100 kilometri pe an reînnoiţi", a explicat oficialul MTI.

Ramona Moldovan a subliniat că un al doilea pachet de investiţii, prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se referă la transportul rutier şi la provocările determinate de o infrastructură subdimensionată şi cu conectivităţi reduse între regiuni. Totodată, se acordă atenţie şi creşterii gradului de siguranţă în traficul rutier şi reducerii accidentelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri