Calculul ratei de incidență și modalitatea în care acesta este efectuat au creat dispute la nivelul Coaliției de guvernare. În timp ce Vlad Voiculescu acuză că rata de infectare a fost înregistrată eronat, neluându-se în calcul și focarele, premierul Florin Cîțu îi solicită conferințe de presă săptămânale, în care să prezinte detalii despre lupta cu pandemia, iar Violeta Alexandru, șefa PNL București îi reproșează comunicarea defectuoasă. În cele din urmă, cine are dreptate?

Înt-o postare pe pagina de Facebook, Violeta Alexandru preciza că o comunicare deficitară conduce la confuzie în rândul românilor. Aceasta nu a dat numele ministrului Sănătății, însă postarea indica vădit pe cel acuzat de lipsă de coerență în informații.

”La ce tensiune e în București de câteva zile de când a crescut numărul cazurilor de COVID, contează mult câtă credibilitate are persoana care face declarații și, binențeles, ce declară. Oricum, în București se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experiența lor. Afirmații oficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sunt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile așa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot - nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraș atât de îngrijorat este un oraș căruia îi scade randamentul”, a scris Alexandru, în postarea sa.

Ce răspunde Vlad Voiculescu

Reacția lui Voiculescu nu a întârziat să apară, comentariul său lăsând loc interpretării unui conflict la nivel de coaliție. Redăm, mai jos, comentariul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, în care critică, fără echivoc, conducerea anterioară, de sorginte liberală:

Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul “inovativ” în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare:

  • din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
  • din calculul incidenței la 14 zile au fost “pierdute” vreo două zile.

Astea sunt “artificiile” de anul trecut, pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât. Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul asta. Altfel, ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos. Bănuiesc că nu știai despre “inovațiile” de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că “cifrele sunt altele”.

Intervine și Klaus Iohannis...

Aflat în Dolj, pentru a analiza nivelul deșertificării din regiune, președintele Klaus Iohannis a răspuns jurnaliștilor la întrebările care au vizat mersul pandemiei în România.

Dincolo de grăbirea vaccinării și apelul către populație pentru respectarea regulilor de protecție, președintele a declarat că există forme diferite de calcul al incidenței, însă aceasta nu înseamnă că cineva a încercat să ascundă realitatea pandemică din țară.

”Nu a măsluit nimeni datele. A fost o exprimare nefericită. Echipa lui Vlad Voiculescu a vrut să schimbe formula de calcul. Datele au fost calculate corect și înainte. În plus, nu cred că discuțiile teoretice purtate pe formular opresc pandemia. Avem nevoie de un număr mai mare de paturi în ATI”, a precizat Klaus Iohannis.

Voiculescu revine asupra declarațiilor inițiale

În acest cumul al declarațiilor și între realitatea pandemică din țară și calcule pentru a memora această realitate, ministrul Sănătății încearcă să evite o confruntare politică. Pentru a nu lăsa loc interpretărilor, acesta a revenit cu explicații, pe pagina sa de Facebook.

Voiculescu neagă eventuale neînțelegeri între el și Violeta Alexandru, dar menționează și modul de calcul anterior ”nu a fost atât de dramatic”, ci există două metode diferite de a interpreta cifrele.

Nu în ultimul rând, acesta precizează și că pandemia a fost gestionată diferit de fiecare guvern de la nivel internațional, motiv pentru care modificările aduse modelului de calcul sau colectării datelor sunt justificate.

Redăm, mai jos, textul integral al postării ministrului Sănătății:

O discuție civilizată e o discuție civilizată și atât, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un “scandal” între doamna Violeta Alexandru și mine pe tema calculării unui indicator.

Este vorba despre o postare și un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adevcat momentului în care ne aflăm și că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acțiunile.

Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleași instrumente și cu același succes de când a început și până astăzi. Unele lucruri se îmbunătățesc pe parcurs. Asta facem și noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm si îmbunătățim ce e de îmbunătățit.

Aveți grijă de voi în perioada asta dificilă!

În prezent, rata de incidență se calculează la același interval de 14 zile, doar că se ține cont de zilele pentru care rezultatele cazurilor au fost deja alocate în proporție de peste 95%. Cifrele vor evidenția incidența pe 14 zile până în urmă cu 72 ore înainte de publicare.

Prin urmare, asistăm la o serie de declarații politice care devin un cerc vicios pentru lupta împotriva pandemiei, cerc care zdrobește semnificativ încrederea românilor în autorități. În mod cert, ne aflăm într-un val trei al pandemiei, iar situația nu este deloc roz în țara noastră. Pe lângă lipsa paturilor de ATI, ne confruntăm și cu lipsa personalului medical, dar și cu o oboseală cronică, ce ne împiedică să analizăm obiectiv evenimentele.

Între noi restricții și hotărâri guvernamentale, cel mai înțelept lucru rămâne să purtăm masca de protecție în continuare și să păstrăm distanța socială, pe cât posibil.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri