Demiterea secretarului de stat Andreea Moldovan a atras mai multe critici la adresa premierului Florin Cîțu, acesta motivându-și decizia prin prisma respectării Constituției și a procedurilor. Cât despre ideile emise de aceasta cu privire la beneficiile carantinei, Cîțu insistă că valul al treilea al pandemiei a scăzut în intensitate chiar și fără carantină.

Într-o declarație din 7 aprilie, medicul infecționist Andreea Moldovan și fost secretar de stat declara că o perioadă de două săptămâni de carantină ar face minuni. Replica a atras imediat reacții din partea publicului, inclusiv din partea premierului țării.

La momentul cu pricina, Cîțu explică faptul că Moldovan a avut un oarecare joc de cuvinte, însă România, mai cu seamă Bucureștiul, una din importantele zone roșii de la nivelul țării, nu va intra în lockdown.

Niciodată nu am fost de acord cu carantina. De altfel, se poate observa cum valul al treilea a început să scadă în intensitate fără impunerea unei asemenea măsuri”, a declarat Cîțu, invitat la Digi 24, la finalul ședinței de coaliție din seara zilei de 19 aprilie.

De ce a fost demisă Andreea Moldovan

Ministerele au nevoie de specialiști, iar din punct de vedere medical, Andreea Moldovan era unul dintre ei. Însă, potrivit explicațiilor premierului, aceasta a încălcat legislația în Sănătate.

”Nu discuția despre carantină a fost motivul demiterii, ci încălcarea flagrantă a procedurilor. Nu ne putem bate joc de procedurile în vigoare, mai ales dacă deținem o funcție precum secretar de stat. Eu îmi asum deciziile luate atât de către mine, cât și de către minister”, a declarat Florin Cîțu.

Pe 13 aprilie, în Monitorul Oficial era publicat ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, pe care Cîțu îl descrie drept un ”flagrant”.

”Nu am o problemă cu conținutul ordinului, ci cu felul în care a fost publicat. Repet, nu putem încălca procedurile. Dacă procedurile sunt încălcate, nu ai ce căuta în Guvern”, insistă premierul.

Sursa Foto: Guvernul României/ Facebook

Potrivit ordinului, carantina zonală putea fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/numărul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri