Coaliţia funcţionează pe principiul solidarităţii şi colegialităţii, iar premierul va revoca un ministru după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente şi după o dezbatere în coaliţie, se precizează în actul adiţional la Acordul de guvernare încheiat de liderii PNL, USR PLUS şi UDMR.

Potrivit documentului, responsabilitatea politică se va asuma împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului, iar deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formaţiunilor din coaliţie, scrie Agerpres.

"Coaliţia, prim-ministrul şi membrii guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate. Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliţii, prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie", se arată în document.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziţiei între titularii portofoliului ministerial, se mai menţionează în actul adiţional.

Liderii coaliţiei au mai stabilit ca performanţa ministerială să fie evaluată periodic, "având ca reper programul de guvernare votat de Parlament şi deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliţiei de guvernare". Performanţa guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliţiei de guvernare.

Aceştia au mai convenit că şedinţele de coaliţie se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaţilor, o dată la Senat, fiecare partid din coaliţie va asigura secretariatul prin rotaţie, timp de o lună, iar temele de pe agendă vor fi anunţate în prealabil la secretar şi vor fi agreate de către lideri la începutul şedinţei de coaliţie.

La şedinţele de coaliţie vor putea fi invitaţi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi miniştri şi va participa şi reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

"Agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor şi în spaţiul public", mai prevede documentul.

Conform actului adiţional, "coaliţia de guvernare funcţionează în baza programului de guvernare şi a unor decizii colegiale", iar "agenda parlamentară şi deciziile de vot în Parlament urmează priorităţile din programul de guvernare".

"În lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative", au mai stabilit liderii coaliţiei.

Vaccinarea împotriva COVID-19 constituie prioritate pentru coaliţie, mai arată documentul.

"Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziţia pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. Transparenţa este o regulă, nu o excepţie. Toţi miniştrii Coaliţiei trebuie să ia măsuri pentru creşterea accesului la date publice, transparentizarea execuţiei bugetare, contracte şi achiziţii publice acolo unde există. Reformele în domeniul sănătăţii vor continua: transparenţa şi eficienţa investiţiilor în infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor. Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivităţii se va face până la finalul anului. Adoptarea legilor pe justiţie va fi până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia", se mai arată în actul adiţional.

De asemenea, liderii coaliţiei s-au angajat pentru a face operaţională Comisia de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliţie.

Coaliţia va crea un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcţionării statului, se mai precizează în document.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri