Ludovic Orban spune că a fost pus în discuție subiectul legat de creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie. Președintele PNL o contrazice astfel pe Raluca Turcan, ministrul Muncii care a transmis că nu au existat că nu s-au dezbătut astfel de tematici la nivelul instituției pe care o conduce.

„De discutat, evident că s-a discutat acest subiect și nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie. Noi oricum avem în programul de guvernare reforma sistemului de pensii. Obiectivele principale sunt asigurarea sustenabilității sistemului de pensii, asigurarea unui mecanism de creștere a pensiilor, pe baza unor realități economice”, a spus Ludovic Orban, potrivit Digi24.

Liderul liberalilor a mai anunțat că se va lua o decizie în privința majorării vârstei de pensionare și că va fi comunicată public. Întrebat dacă românii se pot aștepta la creșterea vârstei de pensionare până în 2024, Ludovic Orban a spus că nu se poate da un răspuns la această întrebare până nu se va lua decizia finală.

Reamintim că Guvernul României a anunțat că intenționează să elimine pensionarea anticipată și să crească vârsta de pensionare. Măsura a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca scop crearea unui echilibru în bugetul fondului de pensii.

Potrivit acestei măsuri, vârsta de pensionare pentru femei ar urma să crească treptat la 63 de ani, până în ianuarie 2030, în contextul în care vârsta standard de pensionare în prezent este de 61 de ani. Vârsta de pensionare pentru bărbați este stabilită la 65 de ani. De asemenea, pentru femei, stagiul complet de cotizare va crește treptat de la 31 de ani până la 35 de ani (până în ianuarie 2030), în timp ce pentru bărbați, stagiul complet de cotizare este tot de 35 de ani.

Citește și: Specialist HR: Majorarea vârstei de pensionare în România va crește șomajul și va dezavantaja angajații de peste 50 de ani

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri