USR vrea să convingă mai mulți români să își exercite dreptul la vot, în acest sens partidul propunând acordarea unei zile libere celor care participă la scrutine.

Propunerea legistlativă B569/2021 a fost înaintată Senatului și se află în dezbatere publică. Aceasta prevede ca salariații cu drept de vot să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, pentru fiecare tip de alegeri la care îşi exprimă votul.

”Prin prezenta propunere legislativă se urmărește creșterea numărului de cetățeni români cu drept de vot care se prezintă la vot indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidenţiale”, se menționează în expunerea de motive.

O zi liberă ar urma să primească salariaţii care îşi exprimă opţiunea de vot prin corespondenţă, precum şi salariaţii cu locul de muncă în Romania care, aflându-se temporar în afara graniţelor ţării, exercită dreptul de vot. Costul cu acordarea zilelor libere plătite va fi suportat de către angajator.

România are una dintre ratele mici de prezență la vot, rareori procentul depășind mai mult de 50%.

În anumite țări europene, votul este obligatoriu, iar cetățenii absenți nemotivat sunt amendați. În această situație se află Belgia, Grecia, Luxemburg și Cipru.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri