Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în această dimineaţă o operaţiune militară în Ucraina şi la puţin timp au fost explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. Cristian Diaconescu susţine că vor urma sancţiuni dure împotriva Rusiei, de natură economică, din partea Occidentului. Fostul ministru de Externe este convins că nu se pune problema unui atac militar asupra României.

"În legătură cu ce s-a întâmplat în această dimineață, evoluțiile din ultima săptămână arătau cât se poate de clar că situația se îndreaptă spre o escaladare. În acest moment, s-a trecut practic o linie roșie. Moscova a anulat orice posibilitate de dialog și de intervenție diplomatică. Moscova a transmis mesaje semnificative, inclusiv pentru cetățenii ruși și anume că este o acțiune militară care are în vedere denazificarea Ucrainei. Nazismul în Federația Rusă are o semnificație istorică. E un termen extrem de dur, care, chiar dacă este argumentat, este bine folosit din punct de vedere al propagandei", a declarat Cristian Diaconescu pentru wall-street.ro.

Analistul de politică externă a spus şi ce ar putea urma pe plan extern. "În acest moment, se aşteaptă replica Occidentului. Va fi una economică, financiară, adică sancţiuni, din câte se pare, extrem de dure. Situaţia se poate schimba de la moment la moment. Este de văzut sub ce formă şi dacă va reacţiona armata din Ucraina. În 2014, au fost destul de pasivi. De asemenea, este important dacă preşedintele Vladimir Putin rămâne consecvent la ceea ce a spus până acum şi anume că nu se pune problema unei intervenţii militare directe, ci a unui tip de acţiune militară care ar avea ca obiect descurajarea Ucrainei", a mai spus Diaconescu.

Citiţi şi Sirene în Kiev. Locuitorii fug din oraș și aproape au blocat ieșirile

Fostul ministru de Externe a comentat declarațiile președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT și a spus ce poziţie trebuie să adopte ţara noastră în legătură cu acest conflict. "Ce putea spune Klaus Iohannis într-un astfel de moment? Președintele va merge la Consiliul European. Sigur, a adunat decidenții politici din România. Există îngrijorare și pregătirea României pentru a răspunde unor riscuri și amenințări suplimentare. Nu se pune problema unui atac împotriva României, să fie foarte clar acest lucru. Însă migrația, criza în zonă aproape de frontierele României, în zona Mării Negre sunt teme care, în mod necesar, trebuiesc abordate. Sigur, va depinde poziționarea în continuarea de modul în care vor reacționa spațiul euroepan cât și cel euroatlantic. Evident, România nu poate fi decât solidară cu măsurile pe care le vor lua instituțiile multilaterale care ne asigură garanțiile de securitate", a concluzionat Cristian Diaconescu.

Citiţi şi Noile sancţiuni UE vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare UE

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri