Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani, proiect inițiat de parlamentari Forța Dreptei, PNL, USR și AUR.

"Este un proiect inițiat de parlamentari de la noi, din Forța Dreptei, cum ar fi Alex Kocsis și alți câțiva colegi mai tineri. Eu susțin proiectul" a declarat Ludovic Orban pentru wall-street.ro.

Acesta a arătat de asemenea că i se pare că tinerii din ziua de astăzi sunt mai bine pregătiți, mai bine informați și mai capabili să aibă discernământul de a-și exercita dreptul de vot de la 16 ani, adăugând faptul că de la vârsta de 16 ani se poate munci.

Lumea a evoluat, tinerii sunt mai bine pregătiți, mai informați, se confruntă cu realitatea mai repede și au capacitatea de a-și exercita dreptul de vot cu discernământ.

Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei

Întrebat dacă faptul că scăderea dreptului de vot la vârsta de 16 ani nu ar fi o problemă având în vedere că nu există decât o singură țară importantă din Uniunea Europeană în care se practică acest lucru, Austria, președintele Forța Dreptei a explicat că nu crede acest lucru, fiind vorba despre o tendință care există în mai multe țări europene.

Acesta a adăugat de asemenea faptul că este o formă de a-i obișnui pe tineri să-și exercite dreptul de vot mai repede și să fie activi în viața publică.

Singura altă țară membră a Uniunii Europene unde mai este permis votul de la vârsta de 16 ani este Malta.

Este de remarcat totdată că PSD nu se află printre inițiatorii proiectului, faptul că se situează pe locul 1 în sondaje dându-i, cel mai probabil, marja electorală necesară pentru a nu se complica cu o astfel de inițiativă.

Singurele țări în care dreptul de vot este acordat de la vârsta de 16 ani, cu excepția Austriei, sunt Argentina, Brazilia, Cuba, Ecuador, Nicaragua, Malta, Scoția și Țara Galilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri