România are în față un final de an complicat, iar pe lângă presiunile cauzate de factori externi, cum ar fi războiul din Ucraina, are de înfruntat propriile probleme economice, agravate de sistemul nesustenabil de pensii, de recenta decizie a guvernanților de a supraimpozita contractele part-time, dar și de anumite condiții care trebuie îndeplinite pentru ca banii europeni să poată fi accesați la timp, pentru a da numai câteva exemple.

"Nimeni nu a încercat să facă un plan de reașezare a sistemului de pensii astfel încât să fie sustenabil" a declarat Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt USR, pentru wall-street.ro.

Acesta a arătat că generația celor născuți între 1967 și 1973 o să înceapă să iasă la pensie, aceștia reprezentând cea mai mare categorie de persoane aflate în câmpul muncii.

Astfel, când acest lucru se va întâmpla, va fi o presiune teribilă, va fi absolut nesustenabil acest sistem de pensii, a explicat purtătorul de cuvânt USR.

Tocmai din acest motiv, a adăugat acesta, USR a pus în PNRR două jaloane: primul, ca până la finalul lui 2022 să fie făcut planul de reformă în ceea ce privește pensiile speciale și cel de al doilea, ca până la finalul trimestrului I din 2023 să fie făcută reforma sistemului de pensii.

De asemenea, Ionuț Moșteanu a subliniat faptul că USR a creat un site, monitorpnrr.eu, unde oricine poate să intre și să vadă în ce măsură sunt îndeplinite jaloanele din PNRR sau nu.

Totodată, acesta a arătat că banii din pilonul II sunt investiți în economia românească, în companiile de pe bursă și în active financiare care ajută la capitalizarea economiei românești.

Se tot încearcă să se acrediteze ideea că cineva face ceva ocult cu banii din Pilonul II. Nu, aceia sunt niște bani foarte, foarte siguri, toate aceste fonduri sunt monitorizate de ASF, administratorii nu pot face orice cu acești bani, așa cum fac brokerii.

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt USR

Ionuț Moșteanu a acuzat de asemenea că guvernarea PSD-PNL nu are niciun fel de responsabilitate financiar-bugetară, aruncând cu bani "în stânga și în dreapta" și mărind aparatul de stat cu aproximativ 2000 de angajați pe lună.

Acestea nu sunt însă soluții viabile, a acuzat purtătorul de cuvânt USR, acesta nefiind modul potrivit de a se conduce o țară.

Mai mult, acesta a adăugat că atunci când sunt vremuri grele, guvernanții trebuie să se uite să vadă de unde pot reduce cheltuielile statului.

Ionuț Moșteanu a mai arătat de asemenea că anul acesta România se va împrumuta 140-150 de miliarde, la cele mai mari dobânzi din zona aceasta a Europei.

Purtătorul de cuvânt USR a explicat de asemenea că în acest moment țara noastră are un ministru de Finanțe care este aproape absent din spațiul public și despre care nimeni nu știa nimic până să fie pus de PSD, acesta arătând la fiecare ieșire publică o pregătire precară.

Cât privește renegocierea PNRR pe capitolul irigații, Ionuț Moșteanu a declarat că o condiție pentru ca proiectele să fie incluse în acest program era ca acestea să fie începute cât de cât pentru a putea fi gata până în 2026.

Ministrul Agriculturii nu avea nimic pregătit în acest sens. Erau planuri de pe vremea lui nea Nicu, cu canale foarte mari, dar nu se mai practică nicăieri așa ceva, pentru că risipești foarte multă apă.

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt USR

Purtătorul de cuvânt USR a explicat însă faptul că Comisia Europeană a arătat bunăvoință, cerând României un studiu în care să arăte că există un bazin hidrografic care să susțină fluxul respectiv de apă, dar Ministerul Agriculturii nu a avut nici oamenii pricepuți, nici proiecte la momentul acela, în așa fel încât să convingă că acele planuri ar fi bune pentru mediu și ar fi și gata în 2026.

Totodată, Ionuț Moșteanu a declarat că România este una dintre țările care nu a depus Planul Național Strategic (PNS) pe agricultură, de care depind foarte multe subvenții.

Acesta și-a argumentat declarația spunând că fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, nu a reușit să depună Planul Național Strategic, până să fie "luat" de DNA, în vreme ce Petre Daea "se plimbă pe câmpii", uitând, însă, conform lui Ionuț Moșteanu, faptul că și de acest aspect trebuie să se ocupe cineva.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt s-a referit și la situația supraimpozitării contractelor part-time, arătând că este nedrept să taxezi un om care muncește două ore ca pe unul care muncește opt ore.

"Budăi și PSD au băgat mâna în buzunarele multor români prin impozitarea contractelor part-time", a concluzionat Ionuț Moșteanu.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri