Coaliția de guvernare vrea ca salariul minim să crească de la 2.550 de lei la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, afirmă surse din Executiv.

Decizia a fost luată după ce atât PNL, cât și PSD, au făcut declarații în acest sens. Liberalii au fost mai vagi, dar social-democrații au venit cu o propunere concretă, iar aceasta se va aplica, cel mai probabil, de la 1 ianuarie.

"Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi", spunea, la sfârșitul lunii august, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

Planul lui Budăi a fost susținut ulterior și de șeful său de partid, Marcel Ciolacu.

Contextul este favorabil, deoarece cu o zi înainte, Parlamentul European a adoptat o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE. Aceasta stabilește că Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri