Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv foarte important pentru România şi că nu există "nicio justificare raţională şi obiectivă pentru care această decizie să nu fie adoptată în cel mai scurt timp", scrie Agerpres.

Lucian Bode a menţionat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a abordat acest subiect în cadrul întrevederii pe care am avut-o, luni, cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu europarlamentarii români, cărora le-a prezentat stadiul procesului de aderare a României la Schengen, precum şi paşii ce trebuie făcuţi în perioada următoare.

"Ne dorim eliminarea oricăror fragmentări în interiorul spaţiului de liberă circulaţie şi ne aşteptăm la o abordare principială şi corectă din partea tuturor partenerilor noştri europeni. Ultimul pas pentru aderarea efectivă la spaţiul Schengen este adoptarea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, sens în care este necesară unanimitate de voturi în Consiliul Uniunii Europene", a scris ministrul Lucian Bode.

Acesta a subliniat că este foarte important ca în această perioadă "toate forţele politice responsabile să susţină pe deplin atingerea acestui obiectiv".

"Aderarea la Schengen este un obiectiv de ţară şi nu este loc de interese sau ambiţii personale. Coordonarea eforturilor noastre este la fel de importantă, mai ales că vom demara în scurt timp o campanie politică şi diplomatică fără precedent la nivel european, iar rolul europarlamentarilor români va fi substanţial în acest sens. Aderarea României la Schengen este justificată nu numai de acţiunile noastre din ultima perioadă, ci de toate eforturile pe care România a continuat să le facă în toţi aceşti ani de la momentul la care i-a fost confirmată îndeplinirea criteriilor de aderare la Schengen şi până în prezent", a punctat Lucian Bode.

România așteaptă din 2011 să intre în Schengen

În iunie 2011, Parlamentul UE s-a pronunțat pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, dar Consiliul Ministerial UE nu a acceptat opinia Parlamentului, motivația fiind legată de unele nemulțumiri exprimate de guvernele Olandei și Finlandei față de pretinse lacune în domeniul măsurilor anticorupție și combaterii crimelor organizate ce ar exista în Bulgaria și România, după cum informează Wikipedia.

Ulterior, Olanda și-a accentuat în toamna lui 2011 poziția opozantă, în pofida încercărilor diplomatice ale Bucureștiului de a concilia problema, acest lucru ducând la respingerea candidaturii României pentru aderarea la spațiul Schengen.

Citiți și: De ce este important spațiul Schengen pentru România. Avantaje și dezavantaje.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri