Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa din 19 octombrie, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea pentru o perioadă de şase luni a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Mandatele a 4 dintre cei 7 membri ai actualei conduceri a ANRE (Dumitru Chiriță, Nagy-Bege Zoltan, Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe) urmau să expire pe data de 23 octombrie 2022. Or Comitetul de reglementare al Autorităţii poate funcționa doar în prezența a 4 membri. Însă, potrivit legii, numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare, precum şi a preşedintelui şi a celor 2 vicepreşedinţi ai ANRE se fac de către Parlament, în şedinţă comună a celor două Camere.

Guvernul susține, în nota de fundamentare, că a decis prelungirea prin OUG ”ținând cont de imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei și având în vedere consecințele negative deosebite ale neadoptării prezentului proiect de act normativ, constând în imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, în considerarea faptului că acestea constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență.”

Citește și: ANRE a făcut site-ul unde îți poți schimba furnizorul de energie sau gaze. Nu poate fi folosit, deși a costat aproape 4 milioane de euro

Nu este clar de ce nu s-a trecut însă prin Parlament, dat fiind că sesiunea a început pe 1 septembrie. În momentul de față, ANRE este condus de Dumitru Chiriță (PSD, foto jos) și-i are ca vicepreședinți pe Mircea Man (PNL) și Nagy-Bege Zoltan (UDMR).

Opoziția susține însă că, prin această prelungire, ”Guvernul aruncă în aer piața de energie”. Potrivit deputatului USR Cristina Prună, ”orice decizie va lua ANRE după 23 octombrie se poate lovi de nulitate în instanță. Guvernul nu poate justifica urgența în acest caz și se poate ajunge la un conflict de natură constituțională.”

Prună afirmă că ”Ciucă și Ciolacu nu s-au hotărât cine e fericitul câștigător al sumei de 12.000 de euro lunar cât este salariul președintelui ANRE”, iar prelungirea mandatelor nu are nicio justificare, deoarece ”activitatea ANRE până astăzi a fost execrabilă”.

De altfel, activitatea ANRE a fost apreciată mai degrabă negativ și de unii lideri ai coaliției. ”ANRE a fost o prezenţă extrem de discretă, ca şi activitate, până acum”, spunea în septembrie purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. "Poate punem un specialist mai bun” la conducerea ANRE, declara în august vicepremierul Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD.

Neoficial, s-a discutat numele lui Iulian Iancu pentru conducerea Autorității (dar a devenit doar membru în Comitetul de Reglementare), iar apoi cel al fostului prim-ministru Mihai Tudose.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri