Europarlamentarul român Victor Negrescu este de părere că România are șanse foarte mari să fie susținută în cele din urmă de Olanda pentru a aderarea la spațiul Schengen, însă nu există, deocamdată nicio certitudine că se va întâmpla acest lucru.

„Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină aderarea României la spațiul Schengen însă nu avem în prezent nicio garanție. Informațiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuțiilor purtate recent, la nivel informal, între formațiunile politice parlamentare”, a scris Victor Negrescu, europarlamentarul român, pe pagina sa de Facebook.

Cele trei mari scenarii privind aderarea României la Schengen

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European arată că în prezent se discută despre trei mari scenarii privind aderarea României la Schengen. Aceste scenarii de lucru pot suferi modificări în funcție de evoluțiile politice și electorale din Olanda.

Scenariul cu numărul 1 vizează votul pentru aderarea României la spațiul Schengen, ce va avea loc în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie.

Citește și: De ce este important spațiul Schengen pentru România. Avantaje și dezavantaje

„În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual”, a adăugat Victor Negrescu.

În cadrul scenariului cu numărul 2, votul dat pentru aderarea României la Schengen ar urma să fie reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în 2022, pentru a aștepta concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției.

„În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, mai spune Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European în postarea sa.

Scenariul 3 ar include o decizie ce ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după finalizarea alegerilor provinciale din Olanda, din martie 2023. În acest caz ar fi vorba de un „scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, adaugă Victor Negrescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri