Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, iar "Chişinăul nu este singur", a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său român, Nicolae Ciucă, transmite Agerpres.

"Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a agresiunii Rusiei şi războiului atroce al Rusiei în Ucraina. (...) Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al Bucureştiului, transmis la întrevederea de săptămâna trecută a preşedinţilor (Maia - n.r.) Sandu şi (Klaus - n.r.) Iohannis. Ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor. Aici vreau să dau asigurări că Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană", a spus Recean.

Şeful guvernului de la Chişinău a apreciat că "este natural" ca prima sa vizită de la preluarea mandatului să fie la Bucureşti, "în virtutea faptului că Bucureştiul este cel mai important partener al Chişinăului".

"Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice, Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat parcursul european. Relaţia apropiată între Bucureşti şi Chişinău este întărită astăzi prin numeroase proiecte în beneficiul cetăţenilor noştri", a adăugat premierul.

Dorin Recean a mulţumit României pentru sprijinul în domeniul energetic oferit din toamna anului trecut, care a fost "critic, determinant".

"Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova rămăsese fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureştiul, împreună cu companiile energetice româneşti, a fost alături de noi, ca de fiecare dată şi am reuşit asigurarea cetăţenilor noştri cu energie electrică", a afirmat el.

În acest sens, a punctat şi existenţa gazoductului Iaşi - Chişinău "hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Republica Moldova".

Premierul Republicii Moldova a încurajat oamenii de afaceri români şi moldoveni să colaboreze. "Oamenii noştri de afaceri vorbesc aceeaşi limbă, afacerile noastre vorbesc aceeaşi limbă". De asemenea, a adăugat că în curând cele două ţări vor avea şi pieţele financiare integrate.

De asemenea, şeful Executivului din ţara vecină a afirmat că a discutat cu omologul său despre detaşarea unor experţi români pentru a asigura asistenţă în dosarul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Totodată, Dorin Recean a apreciat şi platforma dedicată ţării sale, o iniţiativă a României, Franţei şi Germaniei. El şi-a reafirmat recunoştinţa "pentru atitudinea pe care Bucureştiul o oferă mereu în relaţie cu Chişinăul".

Sursa foto: Shutterstock / Dan Morar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri