Surse din Partidul Social-Democrat au confirmat, pentru wall-street.ro, că se discută despre taxarea suplimentară a lanțurilor de retail care au introdus magazine self-service.

Practic, pentru fiecare astfel de casă ar urma să se achite taxe ca și cum ea ar reprezenta un angajat plătit cu salariul minim. Cel puțin, acesta este acum nivelul discuției în PSD, chiar dacă nu există momentan un proiect depus în Parlament. Inițiativa vine după ce Auchan a anunțat că vrea să introducă un parcurs 100% self check-out pentru clienți. Și Carrefour ar putea introduce magazine de acest tip, însă nu generalizat.

Conceptul de magazin autonom există deja în Carrefour, în Franța, unde a fost lansat încă din 2021, a precizat pentru wall-street.ro Gabriela Stănică, Chief Information, Data Officer & eCommerce Director la Carrefour România. ”Când și dacă un astfel de magazin va apărea și în România depinde foarte mult de apetitul clienților. Dacă vom constata că acest apetit există, din punct de vedere al tehnologii și vitezei de implementare, tehnic vorbind, suntem gata să lansăm în câteva luni de zile”.

La nivelul Auchan, în prezent, 12 dintre magazine (hipermarketuri, supermarketuri și magazine de proximitate MyAuchan) din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt deja echipate cu noul sistem de case self-service. Urmează ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei. Decizia Auchan a stârnit deja controverse pe rețelele sociale.

De unde a venit ideea taxării roboților

Discuțiile din partidul aflat la guvernare ar mai presupune și obligativitatea existenței unui consilier uman la casele self-service, dar și o reducere a valorii bonului pentru clienții care folosesc astfel de sisteme automatizate. De altfel, Auchan a anunțat o promoție de acest tip la prima folosire a sistemului de self check-out.

În PSD se invocă existența unui precedent în Belgia. În realitate, este vorba de un caz singular, în municipalitatea Molenbeek-Saint-Jean din Bruxelles. Aici, primăria a introdus o taxă anuală de 5.600 de euro pe fiecare casă self-service. Inițiativa a provocat reacții dure nu doar la nivelul marilor retaileri locali (inclusiv Auchan), ci și al ministerului belgian al Muncii, care a suspendat-o.

Sursa foto: BestPhotoPlus / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri