Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început marţi dezbaterile pe fond la proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu. Paralel, parlamentarii coaliției de la putere, adică ai PNL și PSD, au discutat și ei pentru a se pune de acord asupra unui prag minim, în urma reacțiilor negative din spațiul public față de votul din Senat.

Membrii comisiei au discutat mai bine de două ore aspecte generale legate de acest proiect, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, ai unor instituţii din sistem şi ai ONG-urilor. Reprezentantul Ministerului Justiţiei a propus reglementarea unui prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu de 9.000 de lei. Propunerea va fi susţinută, marţi, printr-un amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, iar pragul introdus a fost de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, aceasta fiind agreată şi de premierul Nicolae Ciucă.

„Atât eu, cât şi domnul prim-ministru Nicolae Ciucă am spus că sprijinim propunerea venită de la Ministerul Justiţiei, care e o propunere venită de la specialiştii din Justiţie. Dacă s-a schimbat ceva, eu nu am nicio problemă, putem să propunem şi un euro. Nu asta este important", a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat ce sumă consideră că este potrivită pentru pragul la abuzul în serviciu.

Pe lângă pragul de 9.000 de lei - echivalent cu valoarea brută a trei salarii minime pe economie - s-a mai pus în discuție și suma de 6.000 de lei, venită din partea PNL. Această sumă, însă, a fost considerată ca fiind „derizorie”, iar parlamentarii s-au temut, se pare, că CCR va respinge legea pe baza deciziei din 2018 care impunea includerea, în textul legii, a unui prag minim. Astfel, se pare că pragul minim va fi, până la urmă, bătut în cuie la 9.000 de lei, adică se va merge pe propunerea ministrului Predoiu care, ca și Premierul Nicolae CIucă, fac parte din PNL.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri