Ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, a declarat, la București, că nu se poate pronunța cu privire la o nouă dată pentru un vot pe Schengen pentru România și nici dacă Austria va vota pozitiv. Acesta a adăugat că încă sunt mulți pași de făcut pentru a îmbunătăți securitatea în Europa, chiar și între statele care nu sunt la hotarul zonei Schengen.

Gerhard Karner a ajuns la București pentru a se întâlni cu omologul său român, Lucian Bode. Cei doi miniștri urmează să discute pe temele momentului, inclusiv subiectul aderării României la spațiul de liberă circulație Schengen, dar și temele de interes pentru Austria care țin de securitatea la nivel european și scăderea migrației ilegale.

„Aș confirma că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Agenda de astăzi, pe lângă temele de interes de cooperare bilaterală, cuprinde și subiectul deblocării procesului de aderare al României la spațiul Schengen. La finele zilei, acțiunile pe care le vom desfășura sper să contribuie la acest obiectiv de țară al României - aderarea la Schengen”, a spus ministrul Bode, înainte de a intra la discuții cu omologul austriac. Bode se referă la faptul că partea română îi va prezenta lui Karner capacitățile României la frontieră, la un centru de comandă.

„Este important să discutăm mai ales pe aspecte de securitate care au ambele țări. Am avut discuții dificile în ultimele luni, dar contează că le-am avut. Vedem și că sunt și multe puncte comune între cele două țări. Sunt puncte de discutat neapărat, mai ales când vorbim de siguranța celor două state. În primul rând, vorbim de combaterea călăuzelor, a migrației ilegale care ne preocupă foarte tare. Repet și mesajul de anul trecut: numai împreună cu Poliția Română am reușit să prindem o rețea de migranți ilegali condusă de un român. Al doilea punct foarte important este că treebuie să facem presiuni asupra Comisiei Europene pentru a avea fonduri care să ne permită să avem granițe mai sigure”, a spus Karner.

Tot ministrul de interne din Austria a declarat că „N-am putut vota pe 8 decembrie [pentru aderarea României la Schengen] în primul rând pentru că avem un sistem nefuncțional. Dacă există controale la frontierele externe ale României, există și controale între Germania și Austria sau între Germania și Franța. Aceasta este dovada că sistemul nostru nu funcționează și ceea ce ne dorim este să schimbăm situația, să nu mai fie aceste controale interne împotriva migrației ilegale Primii pași i-am atins în acest sens și suntem parteneri apropiați [cu România] în această luptă, dar mai sunt multe de făcut,” a punctat Karner.

Gerhard Karner, cu cifrele în mână înaintea vizitei la București

Gerhard Karner a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, date care ar dovedi că „traficanţii spun că este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru s-ar reflecta şi în numărul de reţineri făcut de autorităţile austriece, scrie presa austriacă, potrivit News.ro.

Karner a susținut, în conferinţa de presă, că „brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre”, el spunând că în acest scop se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Acesta a spus și că românii sunt pe locul al patrulea în topul traficanților de persoane reținuți în Austria. Aflat la București, Karner a plusat, spunând că Austria a primit 110.000 cereri de azil în 2022, deși nu este stat de graniță (al Schengen). Acest mesaj al ministrului a venit ca reacție la o întrebare din partea presei legată de veridicitatea cifrelor sale, în contextul în care migranții merg, mai degrabă, către Germania, nu Austria - Germania fiind o țară care susține aderarea României la Schengen.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri