Schimbările din Guvern pot duce la o nouă amânare a sistemului garanției de 50 de bani pentru ambalaje, au avertizat cei implicați, în prima sesiune a conferinței ”CSR Growing Responsible 2023”. Ei susțin că lipsa stabilității este acum singurul obstacol important care a mai rămas în calea introducerii SGR la 30 noiembrie 2023.

Ministrul ”nu e gravat în stâncă”

”30 noiembrie este un termen nu bătut în cuie, ci gravat în piatră, în stâncă. Acum, dacă domnul ministru este și el e gravat în piață sau stâncă, e o altă discuție, dar nu este mai puțin important”, a declarat Ráduly Róbert-Kálmán, consilier al ministrului Mediului. Sistemul garanție-returnare a mai fost amânat odată, în 2022.

În ce privește legislația, mai sunt lucruri de reglat, recunoaște oficialul. De pildă, tarifele de administrare și gestionare care cei producătorii trebuie să le plătească RetuRO, administratorul SGR. ”Am făcut aproape pe dracu’-n patru ca să se înțeleagă producătorii cu retailerii pe acest subiect, dar n-au reușit. Și atunci, fiindcă trecea timpul, am apelat la ultima soluție, care era în planul de afaceri depus de administratorul SGR la minister”.

Mai concret, tariful de administrare preconizat acum este între 0,03 lei și 0,23 de lei pe ambalaj, iar cel de gestionare, între 0,1 și 0,3 lei. Tariful de administrare este suma pe care producătorul o achită RetuRO pentru fiecare ambalaj introdus pe piață. Tariful de gestionare e suma pe care RetuRO o dă producătorului pentru costurile generate de sistem - dar numai pentru ambalajele colectate.

Mai sunt însă trei aspecte care trebuie reglate: cele 2 metodologii privind aceste tarife și ordinul legat de modul în care RetuRO raportează Comitetului de Supraveghere, publicului larg și autorităților locale legat de activitatea sa. ”Ceea ce dorim noi în momentul de față ca minister, este ca până la rotativă să tranșăm toate aceste aspecte”, a spus Ráduly. Inclusiv numirea Comitetului de Supraveghere ar urma să aibă loc în mai, a precizat consilierul ministrului.

Cine are de pierdut în urma introducerii SGR

De asemenea, oficialul a recunoscut că e nevoie de o ”compensare sau măcar liniștire a actorilor care pierd” din SGR, cum ar fi OIREP, companiile de salubritate, dar și cei care transportă deșeurile de ambalaje împreună cu deșeurile menajere. El susține că ministerul Mediului are în vedere acest lucru. ”Măsurile astea nu le văd, dar tot povestesc de ele, poate le avem împreună cu cei care au beneficiat de activitatea OIREP, adică producătorii”.

Care este însă cel mai mare obstacol? ”Din punctul meu de vedere, rotativa guvernamentală e cel mai mare hop, pentru că dacă rămâne același ministru pe 30 noiembrie, sistemul va fi în vigoare. Dacă vine altcineva - întotdeauna când mergi undeva, ești un om nou, trebuie mai întâi să înțelegi, trebuie să vezi. Or vin toți lobbyiștii care au încercat până acum să-și impună puncte de vedere prin SGR și n-au reușit, să încerce din nou. Și s-ar putea ca lucrurile să fie rânduite altfel”, a declarat Ráduly Róbert-Kálmán.

În ultimele zile au apărut discuții privind preluarea de către liberali a ministerului Mediului, condus acum de Tanczos Barna (UDMR). Liderul deputaților UDMR a spus că a aflat ”oficial” despre acest lucru, în vreme ce ministrul însuși nu a comentat, spunând că rotativa nu ar trebui să vizeze partidul său. Ulterior, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a susținut că nimeni nu a cerut UDMR să renunțe la vreun portofoliu și că ar putea fi vorba doar de o tactică de negociere. Pe de altă parte, foarte recent Uniunea a pierdut orice funcție în ANRE, arbitrul pieței de energie, unde deținuse postul de vicepreședinte.

Mai mulți miniștri ai Mediului decât guverne

O problemă a României din punct de vedere al mediului a fost și rămâne instabilitate instituțională, spune Ráduly Róbert-Kálmán. Am avut mai mulți miniștri în acest domeniu decât guverne. La cum stă RetuRO acum, ”lucrurile pot fi doar stricate, pentru că dacă e lăsat să își facă drumul până pe 30 noiembrie, sistemul va intra în vigoare”, a afirmat el.

Aceeași nevoie de stabilitate instituțională a afirmat-o și Julia Leferman, directorul Asociației Berarii României și membru al Directoratului RetuRO, în prima sesiune a conferinței ”CSR Growing Responsible 2023”. ”Vorbim de resurse imense implicate și cred sau vreau să cred că nimeni nu își permite să se joace cu acest sistem, mai ales că el este derulat din 2019, așa că avem nevoie de constanță și de predictibilitate”, a spus și Mario Crețu, Corporate Affairs Director la Carrefour România.

Partenerii ”CSR Growing Responsible” 2023 sunt Vastint, Raiffeisen Bank, Environ, Carrefour și Mastercard. La categoria mobility partner regăsim compania Autonom, iar la supported by, IMOD flowers.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri