Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a luat apărarea omologului său rus, Vladimir Putin, împotriva acuzaţiilor de ingerinţă în apropiatele alegeri prezidenţiale din Turcia, notează Agerpres care citează AFP.

Rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a acuzat actori ruşi anonimi că răspândesc "deepfakes" şi alte forme de dezinformare menite să încerce influenţarea rezultatului alegerilor de duminică.

Kremlinul a dezminţit "ferm" acuzaţia, iar Erdogan a venit în apărarea lui Putin într-o apariţie la televiziune în cadrul campaniei sale.

"Kemal atacă Rusia, îl atacă pe Putin. Dacă îl ataci pe Putin, nu voi fi de acord", a declarat Erdogan. "Relaţiile noastre cu Rusia nu sunt mai puţin importante decât cele cu Statele Unite", a adăugat el.

Erdogan s-a străduit să păstreze relaţii bune cu Moscova de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Turcia, membră a NATO, a beneficiat de reduceri la importurile de energie rusească şi a refuzat să subscrie sancţiunilor occidentale împotriva Kremlinului.

Ultimele sondaje prevăd că votul de duminică va fi strâns. Comentariile lui Kilicdaroglu au fost făcute în cadrul unei campanii din ce în ce mai agresive, în care candidatul altui partid, Muharrem Ince, a demisionat joi.

El şi-a anunţat decizia după ce a fost ţinta unei campanii de defăimare online, care includea în special imagini contrafăcute ale lui în compania mai multor femei sau la volanul unor maşini de lux.

Erdogan a difuzat, de asemenea, videoclipuri montate la unele dintre mitingurile sale, încercând să-l asocieze pe Kilicdaroglu cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), miliţie considerată "teroristă" de Turcia şi aliaţii săi.

Alegeri Turcia: Ce promite Erdogan cetățenilor turci. Cele mai recente sondaje arată că actualul președinte la pierde scrutinul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de duminică ce au o mare miză internă şi internaţională, că va apăra "independenţa şi viitorul" Turciei, la fel cum a făcut în iulie 2016, când el a fost ţinta unei lovituri de stat militare în cele din urmă eşuate.

"Dacă va fi necesar, la fel ca în noaptea de 15 iulie (2016), ne vom apăra independenţa şi viitorul nostru, inclusiv cu riscul vieţilor noastre", a scris Erdogan pe Twitter, asigurând că "nu va renunţa să servească ţara", relatează agenţia EFE.

Sondajele sugerează că preşedintele în funcţie va pierde scrutinul în faţa unei alianţe de opoziţie formată din şase partide şi condusă de social-democratul Kemal Kilicdaroglu.

Unul din mesaje lui Erdogan şi ale formaţiunii sale, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), în campania electorală a fost că, în cazul unei victorii a blocului de opoziţie, Turcia va fi cuprinsă de haos.

Unii politicieni de opoziţie şi comentatori susţin astfel că, dacă va pierde scrutinul, Erdogan ar putea să nu recunoască rezultatul, la fel cum a făcut partidul său AKP în 2019 când a pierdut alegerile pentru primăria Istanbulului, deşi în final, după repetarea scrutinului, nu a mai contestat rezultatul acestuia din urmă.

Luna trecută, ministrul de interne Suleyman Soylu a făcut şi el o paralelă între alegerile de duminică şi tentativa de lovitură de stat din 2016, care potrivit lui Erdogan a fost orchestrată de clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA şi protejat de autorităţile americane. "Data de 15 iulie a fost o încercare de lovitură de stat faptică. 14 mai este o încercare de lovitură politică", a spus ministrul Soylu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri