Aproape două treimi dintre români (66%) consideră că România trebuie să îşi păstreze forma de organizare politico statală şi să nu revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947, relevă un sondaj al Avangarde dat publicităţii chiar în ziua în care Regele Charles al III-lea a vizitat România, prima pe care o face în țara noastră în calitatea de monarh al Marii Britanii.

La întrebarea "Credeţi că, în viitor, România ar trebui să îşi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947", 18% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, 66% negativ, 13% "nu au putut aprecia", iar 3% nu au răspuns, scrie Agerpres.

Potrivit sondajului, Regele Mihai "a făcut cel mai mult bine ţării", 19% dintre intervievaţi susţinând acest lucru, urmat fiind de Carol I (14%), Regele Ferdinand (8%), Regina Maria (4%). Restul intervievaţilor au apreciat că "niciunul nu a făcut bine ţării" ( 6%), 16% nu pot aprecia, iar 33% au bifat varianta "nu ştiu/nu răspund".

Întrebaţi despre opinia referitoare la "ce a fost instituţia monarhică în România", 44% dintre români spun că au "o părere bună", 30% "nu au o părere bună", 22% "nu au o părere formată", iar 4% nu au răspuns. Despre Custodele Coroanei, Margareta, 32% dintre respondenţi au spus că au "o părere bună", 44% "nici bună, nici proastă", 7% "proastă", 9% "nu au o părere sau nu ştiu cine este" şi 8% nu au răspuns.

Principele Radu este bine perceput de 12% dintre români, 31% spun că nu au "nicio părere bună, dar nici proastă", 13% au "o părere proastă", 31% nu au "nicio părere sau nu ştiu cine este" şi 13% nu au răspuns.

Potrivit sondajului Avangarde, părerea românilor despre Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, este "bună" în proporţie de 35%, "nici bună, nici proastă ("45%), "proastă" (12%), 2% nu au "o părere sau nu ştiu cine este", iar 6% nu au răspuns.

Sondajul intitulat "Instituţia monarhică în România. Percepţii şi reprezentări" a fost realizat telefonic, în perioada 29 mai - 1 iunie 2023, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 864 de subiecţi, cu vârsta de minimum 18 ani. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de plus/minus 3,4%.

Sursa foto: Presidency

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri