PSD a depus la Parlament un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a anunţat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

"Am depus, astăzi, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale. Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale. Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor", a precizat Simonis în Parlament, potrivit Agerpres.

Important de precizat este faptul că PSD nu este primul partid care a înaintat un proiect în Parlament care să prevadă eliminarea pensiilor speciale. În mai 2022, USR a depus un astfel de proiect care nici măcar nu a intrat în dezbatere la comisiile de specialitate din prima cameră.

El a menţionat că iniţiativa depusă de Partidul Social Democrat prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor, precizând că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

"Ultima decizie a Curţii Constituţionale nu invocă niciunde retroactivitatea legii pe care am votat-o în urmă cu un an de zile, tot la iniţiativa noastră, ci CCR se referă la procedura prin care a fost adoptată, pe repede înainte, trecerea de la o Cameră la alta. Vom avea grijă - în primul rând legea respectă întru totul decizia Curţii, iar procedura prin care va fi adoptată cu siguranţă va ţine cont de decizia Curţii", a explicat Alfred Simonis, întrebat de posibilitatea ca acest proiect să fie atacat la Curtea Constituţională.

Simonis a mai precizat că proiectul modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor şi urmează să fie adoptat în şedinţă comună a celor două Camere.

"Este o lege care trebuie trecută prin ambele Camere, în plen comun, fiind vorba de Statutul parlamentarilor. În acest moment, există perspectiva ca în această lună, până la finalul sesiunii, să fie adoptat, atât timp cât va avea raportul comisiilor", a spus liderul deputaţilor PSD, adăugând raportul va putea fi adoptat în comisii săptămâna viitoare.

Proiectul va intra în circuitul parlamentar în paralel cu proiectul referitor la toate pensiile speciale din România.

"Repet, nu putem vorbi de impozitare şi eliminare pentru alte categorii atât timp cât suntem beneficiari de pensii speciale. Eu, oricum, nu sunt beneficiar pentru că mi-am dat demisia în ultima zi de mandat. Neavând un mandat plin, nu pot beneficia de pensie specială, dar cred că aşa e normal, ca parlamentarii să nu mai aibă pensii speciale", a adăugat Alfred Simonis.

Potrivit lui Simonis, adoptarea acestui proiect "nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate şi de aşteptare a societăţii".

"Oamenii politici trebuie să-şi amintească faptul că sunt cei care trebuie să fie extrem de atenţi la ceea ce îşi doreşte opinia publică. Cred că nu mai e nimeni în România care să susţină pensii speciale pentru parlamentari şi pensii speciale, în general", a mai spus Simonis.

Proiectele similare din Parlament urmează probabil să fie respinse, odată ce acest proiect va fi adoptat.

"Iniţiativa a fost depusă de câteva minute, urmează să hotărâm care este cea mai bună soluţie, astfel încât să scăpăm de aceste pensii ale parlamentarilor, putând discuta despre o reformă a pensiilor din România", a subliniat Simonis.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri