Ridicarea controalelor la frontiera cu Bulgaria şi România în cadrul spaţiului Schengen este unul dintre domeniile care ar trebui să beneficieze de o atenţie specială din partea Consiliului Schengen pentru următorul ciclu 2023-2024, au convenit miniştrii de interne reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg, conform site-ului Consiliului.

Celelalte domenii de interes sunt creşterea eficienţei sistemelor de returnare, intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri, consolidarea activităţii în domeniul migraţiei şi al gestionării frontierelor.

Consiliul Schengen (statele UE membre Schengen - respectiv Cei 27 fără România, Bulgaria, Cipru şi Irlanda - şi cele patru state non-UE care sunt parte a acestui acord - Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein) a discutat, de asemenea, despre monitorizarea regimurilor fără vize. Miniştrii au salutat, în linii mari, planul Comisiei Europene de a prezenta o propunere legislativă - în al doilea semestru al acestui an - pentru a face mai eficient mecanismul de suspendare a vizelor. Acest lucru ar trebui să doteze UE cu un instrument mai bun pentru a contracara cazurile de abuz al regimurilor de scutire de vize şi pentru a reduce masiv migraţia neregulamentară în UE, declanşată de lipsa de aliniere a politicii în materie de vize de către vecinii care sunt scutiţi de vize.

Tot în legătură cu partea Schengen a reuniunii, România a informat cu privire la un forum ministerial pentru statele membre Schengen pe care l-a găzduit în luna mai. România şi Bulgaria au informat delegaţiile în legătură cu proiecte-pilot în domeniul azilului, al returnărilor şi al gestionării frontierelor.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu s-a aflat pe agenda reuniunii Consiliului JAI de la Luxemburg; pe ordinea de zi a figurat doar o discuţie privind starea generală a spaţiului Schengen, în cadrul căreia Comisia Europeană a prezentat un raport pe această temă pentru anul 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri