13 Mai 2013

PROFIL IT – Seful unei mari companii software: Stau pe internet cel mult 3 minute pe zi. Este ca si cum ai „frunzari” fara scop o carte cu miliarde de pagini



Cornelius Brody (foto), CEO-ul si fondatorul iQuest, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de aplicatii de pe piata locala spune ca desi activeaza intr-un domeniu IT care utilizeaza resursele Internetului, el nu petrece decat foarte putin timp pe acesta, rezumandu-se la a cauta informatii punctuale care nu ii raspesc mult timp. Aflati ce spune acesta despre Internetul de azi si care sunt pasiunile sale in materie de gadget-uri si tehnologie.

1. Ce gadget aveti intotdeauna la indemana? Ce v-a determinat sa il achizitionati?

Am intotdeauna langa mine iPhone-ul. Ceea ce m-a determinat sa-l cumpar a fost verva unui coleg de-al meu care mi l-a recomandat.

2. Care este suma maxima pe care ati investi-o intr-un astfel de dispozitiv?

Pentru un astfel de dispozitiv nu cred ca as da mai mult de 300-400€.

3. Care sunt cele mai importante caracteristici pe care acesta ar trebui sa le aiba?

Voice memos, notes, calendar, music.


4. Care este ultima achizitie pe care ati facut-o in acest domeniu?

O pereche de casti Bose, care izoleaza extraordinar zgomotele din jur. In felul acesta pot sa vorbesc la telefon din locuri zgomotoase, ca de exemplu in aeroporturi.

5. Ati fost dezamagit de vreun anumit gadget pana acum? Ce v-a nemultumit?

In afara de iPhone nu am alt gadget si nici nu ma atrage vreunul. Pana si televizorul l-am dus in pivnita acum 15 ani si apoi l-am facut cadou.

6. Ce sistem de operare mobil preferati? Care considerati ca este cel mai bine optimizat pentru accesul la internet?

Folosesc iOS si sunt foarte multumit de el.


7. Care sunt brandul si managerul favorit? De ce?

Managerul meu favorit este Bill Clinton; brandul creat de el este Clinton Foundation. Fostul presedinte al Americii este pentru mine o pilda vie a faptului ca, daca dorim, oricare dintre noi ne putem schimba in mod radical: odata hulit si ponegrit de mass media pentru un episod legat de o studenta la Casa Alba, aflat sub o presiune nebuna datorata functiei de presedinte, silit sa faca compromisuri politice, cu probleme pe toate planurile, Clinton ne arata ca niciodata nu e prea tarziu sa iti gasesti adevarata vocatie si sa iti schimbi viata in mod consecvent odata ce ti-ai gasit-o. In loc sa se retraga intr-o viata comoda si banala la vreun ranch din sudul Americii (cum fac majoritatea fostilor presedinti), el a creat o fundatie de caritate si munceste neobosit in cadrul ei. Fundatia schimba vietile a zeci de mii de oameni aflati in nevoie, de la copiii bolnavi din Africa si cei obezi din America, pana la ajutorul catre Haiti pentru a-si dezvolta o agricultura si o economie sustenabila…

8. Pana unde considerati ca va merge inovatia in domeniul IT?
Va continua la infinit. Problema acuta de care ne vom lovi (o vedem deja in jurul nostru) este ca un marketing manager talentat reuseste nu numai sa detecteze nevoi ale populatiei inca nesatisfacute, dar chiar sa induca nevoi noi prin produsele si serviciile pe care le ofera. Acest lucru, dus la extrem, poate fi extrem de periculos; daca aveti ocazia sa vizitati Japonia sau America, intrati pentru un sfert de ora in curtea unei scoli in pauza dintre ore. Veti vedea siderati o multime de copii “butonand” device-uri mobile, fiecare in lumea lui, fara nici un fel de contact cu ceilalti copii. Un medic renumit imi spunea deunazi ca numarul de cazuri de autism la copii in America a explodat literalmente. Aceasta este daca vreti partea negativa a raspandirii peste masura a gadget-urilor electronice: fac copilul sa traiasca intr-o lume virtuala, sa nu isi mai dezvolte aptitudini motorii si de comunicare de baza; iar momentul in care isi va da seama de asta (rejectia la o universitate buna sau la un job ravnit) vine mult prea tarziu ca sa se mai poata corecta ceva…


9. Ce gen de site-uri accesati frecvent? Care este site-ul dvs. preferat? De ce?

Site-ul meu preferat este padurea de fagi din jurul satului Salicea, langa Cluj. Fac acolo plimbari lungi cu familia in fiecare week-end. Daca ati vedea lumina din padurea aceea… nu am vazut un asemenea “feature” pe vreun alt site cunoscut…

10. Care este metoda de comunicare preferata? Cat de des folositi serviciile de chat online (YM, Skype, etc.)?

Comunic de preferinta direct, prin viu grai. Este singurul mod de comunicare cu adevarat complet: poti vedea reactiile celuilalt, nesigurantele sau bucuria pe care dialogul le trezeste in el/ea. In afara de asta: o relatie intre doi oameni se dezvolta bine prin intalniri “face to face”. Orice alt mijloc (electronic) de comunicare te priveaza de o parte mai mare sau mai mica de contact. In caz ca nu pot sa ma intalnesc cu interlocutorul dorit (in general din motive de prezenta geografica in locuri diferite), apelez la lync, skype sau telefon.

11. Cat alocati “sederii” pe internet in fiecare zi? Ce va ocupa cel mai mult timp?
Stau pe internet intre zero si trei minute pe zi. Mi se intampla sa caut ceva pe Google (o expresie intr-o limba straina, un produs sau un serviciu). Sau o carte. Sportul cu probabil cea mai mare popularitate in momentul acesta se cheama “surfing on the web”. Din pacate oamenii – destul de des copiii si adolescentii – nu realizeaza ca aceasta cautare pe internet este asemenea “frunzaritului” fara scop si fara finalitate printr-o carte cu miliarde de pagini. Ai la dispozitie toata informatia din lume si nu ramai cu mai nimic de pe urma ei. Cand eram mic, tatal meu imi dadea un citat latin care mi-a ramas bine intiparit in minte: „Non multa, sed multum“. Sa nu faci MULTE lucruri; fa putine, dar din acele putine, fa MULT. Pe acelea FA-LE BINE. Alege ce te intereseaza si du-te in adancime…

Foto: captura infoaround.com


12. Ce parere aveti despre retelele de socializare? Considerati ca v-au influentat intr-un anumit mod?

Retelele sociale au meritul lor. Este relativ usor sa tii legatura cu fostii colegi de clasa daca exista un grup format in cadrul Facebook sau Google+. (cu toate astea, acest lucru e aproape la fel de usor de facut pe un grup de mail). Pe de alta parte, timpul nebun care se consacra de multa lume (din nou in special adolescenti) “flecarelii” pe diverse retele sociale ma intristeaza. Iluzia unora ca au 857 de “prieteni” pe Facebook este induiosatoare; la fel ca si genul de mesaje care se vehiculeaza intre acesti “prieteni” – de genul “tocmai am iesit de la gym, sunt ud leoarca” … Nu vad vreo schimbare la mine datorata aparitiei retelelor sociale.

13. Aveti un cont de acest gen? Pe ce retea de socializare? Cand v-ati creat contul?
Personal am cont pe Facebook si pe Linked-In. Pe primul l-am creat la inceput din curiozitate; nu il folosesc deloc (nu l-am mai deschis de vreo 4 ani). Pe al doliea il folosesc sporadic pentru a cauta adresa vreunui manager pe care doresc sa il contactez din motive de business.

14. Ce v-a determinat sa va creati un astfel de cont?
Posibilitatea de a contacta mai usor oameni cu care doresc sa fac business.

Foto: captura uniqueworksofart.com



Citeste si