4 Noiembrie 2013

PROFIL IT – Cristian Badea, Avangate: As da si 5.000 de lei pe un gadget. Pe un laptop, chiar si mai mult



Cristian Badea (foto), unul dintre oamenii care a lucrat alaturi de Radu Georgescu la constructia RAV, antivirus vandut ulterior catre Microsoft si totodata managerul ca a scris prima linie de cod pentru Avangate, spune ca este dispus sa plateasca si 5.000 de lei pentru un gadget, dar pentru un portabil ar dasi mai mult. Care sunt pasiunile sale in materie de gadget-uri, Internet si tehnologie.

Ce gadget aveti intotdeauna la indemana? Cu ce va este de folos? Ce v-a determinat sa il achizitionati?

Folosesc un iPhone in mod frecvent pentru emailuri, iMessage si RSS feeds. De asemenea, de pe telefon accesez des aplicatii precum Facebook sau Gotomeeting si pentru browsing pe Internet. Este telefonul pe care l-am folosit de la lansare, iar la intrebarea “de ce l-am achizitionat”, raspunsul este simplu: pentru toate functionalitatile sale. Am avut pana acum 3 generatii de iPhone, incepand cu prima.

Care este suma maxima pe care ati investi-o intr-un astfel de dispozitiv?

Aproximativ 4.000-5.000 de lei. Daca este vorba de un laptop, atunci chiar si mai mult.

Care sunt cele mai importante caracteristici pe care acesta ar trebui sa le aiba?

Sunt gadget-uri si gadget-uri. Daca vorbim de telefoane performante, iPhone le are aproape pe toate, de la browsing la verificarea mesajelor, la retele sociale, aplicatii de business, telefonie clasica si voice over IP, aplicatii pentru instant messaging, muzica, filme, router Internet si asa mai departe. Si mai nou si o camera foto mult mai performanta.


Care este ultima achizitie pe care ati facut-o in acest domeniu?

Ultimul gadget achizitionat este un dispozitiv de transmisie wireless a semnalului HDMI de pe laptop pe TV, bazat de tehnologia WiDi, pentru lucrul pe mai multe display-uri fara fir.

Ati fost dezamagit de vreun anumit gadget pana acum? Ce v-a nemultumit?

Bucuria folosirii unui gadget tine doar cateva zile. Apoi tinde sa devina o rutina. Nu cred ca este vorba de nemultumire, ci de intrarea in normalitate sau de cele mai multe ori folosirea sub nivelul asteptat. De cate ori nu ne-am dorit luni in sir un anumit dispozitiv, iar atunci cand am ajuns sa-l avem ne-am dat seama ca nu avem, de fapt, nevoie de asa ceva?

Care sunt brandul si managerul favorit? De ce?

Nu am gasit, pana acum, un model ideal de manager. In materie de brand-urile preferate, apreciez Apple pentru iPhone si Lenovo pentru laptopurile de business. Imi place diversitatea, prin urmare nu folosesc doar produsele unui anumit brand. De altfel, calitatea primeaza, iar brand-ul chiar daca poate sa fie mai putin cunoscut publicului larg, trebuie sa aduca dispozitive performante.


Ce sistem de operare mobil preferati?

Ca sistem de operare, iOS, cu siguranta. Optimizarea unui dispozitiv pentru accesul la internet este un lucru relativ, conteaza foarte mult obisnuinta utilizatorului cu sistemul de operare. Trecerea pe un dispozitiv cu un alt sistem este extrem de greoaie, exact ca si cand ai lucra cu doua maini stangi.

Pana unde considerati ca va merge inovatia in domeniul IT?

Am vazut atat de multe schimbari si imbunatatiri in ultimii 20 de ani in materie de tehnologie, incat este extreme de greu de sa fac previziuni. Ne-am transformat din utilizatori de PC in utilizatori de telefoane performante, am incercat 3D la TV dar nu ne-am obisnuit sau nu am avut suficiente motive de a adopta tehnologia, am trecut de la casete la CD, la DVD, la Bluray si acum direct in cloud, fara nici un fel de device, doar cu o legatura la Internet.

Cred ca totul va fi conectat (daca nu este deja), de la masina de spalat la frigider, si in mare parte aceste schimbari ne vor ajuta si in confortul de zi cu zi. Cu toate acestea, trebuie sa ne facem timp pentru a gusta si din placerile vietii (o iesire la iarba verde, o intalnire cu prietenii), invatand sa lasam la o parte, cateodata, si tehnologia.


Ce gen de site-uri accesati frecvent? Care este site-ul dvs. preferat? De ce?

Vizitez des magazinele online, atat din Romania cat si cele din strainatate. De asemenea, am o lista lunga de site-uri de business, in special SaaS, pe care le vizitez cu frecventa. Site-ul preferat este de departe: amazon.com. Evident, pentru experienta cumparaturilor online, amazon.com fiind o sursa nelimitata de idei de gadget-uri si review-uri de produse.

Care este metoda de comunicare preferata? Cat de des folositi serviciile de chat online (YM, Skype, etc.).

Prefer comunicarea verbala pentru rezultate imediate si solutionarea eventualelor intrebari. Dar si cu action items dupa fiecare astfel de sesiune. Altfel, chiar daca este un mediu incet de comunicare si raspuns, prefer emailul. Folosesc insa si aproape toata gama de tool-uri de “mesagerie instant”, Yahoo Messenger si Skype fiind preferatele mele.

Cat alocati “sederii” pe internet in fiecare zi? Ce va ocupa cel mai mult timp?

Daca “sedere” inseamna browsing pe diverse site-uri, atunci pot spune ca timpul este destul de redus. Daca include insa si aplicatii SaaS precum email, platforma de comert electronic Avangate sau servicii conexe ale furnizorilor, atunci pot spune ca peste 70% din timp este dedicat acestui lucru.


Ce parere aveti despre retelele de socializare? Considerati ca v-au influentat intr-un anumit mod?

Fiecare retea de socializare a fost un mod de dependenta la momentul ei. Acum cativa ani, Twitter era cel mai folosit pentru informare. In prezent, cred ca volumul de informatie depaseste capacitatea mea de asimilare, de aceea folosesc Twitter in special pentru materiale din zona de business. Contul meu de LinkedIn este folosit in exclusivitate ca un tool de business, de exemplu salvarea contactelor tuturor persoanelor cu care lucrez sau cu care interactionez in domeniul meu de activitate. Google+ nu este la fel de popular precum Facebook si pare sa fie apreciat doar de un anumit segment de public. Cred in retelele de socializare, dar recomand folosirea lor cu moderatie. In unele situatii, pot genera dependenta si un oarecare comportament de voyeur-ism, iar consumul cu moderatie poate tine sub control astfel de dependente.

Aveti un cont de acest gen? Pe ce retea de socializare?

Sunt conectat la toate canalele de comunicare online mentionate mai devreme: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+. Am fost early adopter pentru Twitter, la inceputul anului 2008, relativ tarziu am inteles si rolul jucat de o retea de socializare precum Facebook si am inceput sa ma “imprietenesc”. Am folosit LinkedIn aproape de la lansarea platformei, pentru inceput in paralel cu Xing.com, un serviciu popular in Europa.


Ce v-a determinat sa va creati un astfel de cont?

In cazul Facebook este destul de simplu: word of mouth buzz, toti prietenii meu erau deja acolo. Cu toate acestea, am o politica stricta in ceea ce priveste contul de Facebook si anume, ma “imprietenesc” doar cu persoanele apropiate. Iar pentru mediul de business folosesc contul meu de LinkedIn.

In cazul Twitter, mi-am realizat contul pur si simplu pentru nevoia de informare si pentru a fi conectat cu tot ceea ce se intampla. Pana la lansarea Twitter, pentru a fi la curent cu toate subiectele ce ma interesau foloseam feed-urile RSS. LinkedIn satisface nevoia de organizare a contactelor de business si actualizarea acestora in timp real. Mai recent, sunt de apreciat si posibilitatile de recrutare oferite de retea.

Cati prieteni / followers aveti in prezent?

Facebook: 332
Linkedin: 548
Twitter: 263

Cat timp alocati navigarii pe paginile retelelor de socializare?

Navigarea in cadrul retelelor sociale este cumva lasata pentru timpul liber. Verific in mod periodic, chiar si de cateva ori pe zi, update-urile din contul Facebook.




Citeste si