TikTok este o aplicație socială cu conținut video de scurtă durată, care a devenit o sursă de informare pentru utilizatorii din Gen-Z și a fost folosită chiar și pentru activism. Cu toate acestea, aplicația este foarte controversată fiindcă a devenit o platformă ideală pentru escrocherii. Care sunt cele mai întâlnite escrocherii de pe aplicație și cum poți să te ferești de ele.

Utilizatorii TikTok avertizează cu privire la conturile înșelătoare și împărtășesc e-mailurile pe care le-au primit și care par suspecte, dezvăluind diverse cazuri în care au avut loc escrocherii pentru a face bani. Pe Twitter, oamenii descriu escrocherii la care au fost martori și fac meme despre ele. Publicația Mashable a alcătui lista celor mai întâlnite escrocherii de pe TikTok.

Oferte de muncă foarte atrăgătoare

A existat o creștere a ofertelor de muncă aparent prestigioase și bine plătite prin intermediul TikTok. Subiectul "înșelătorie cu locuri de muncă" are 5,3 milioane de vizualizări pe TikTok, cu videoclipuri care povestesc numeroasele oferte de muncă pe care oamenii le-au primit, cu clauze atractive și pentru companii care, în mare parte, nu există.

Cei care aplicau la joburi trebuiau să plătească o "taxă de înregistrare", pe care "victimele nu o recuperează niciodată". La fel ca multe alte escrocherii cibernetice, aceste schimburi implică și furnizarea de informații personale.

Investiții cu un profituri colosale

În 2021, TikTok a interzis "schemele de investiții cu promisiuni de randament ridicat", precum schemele Ponzi. De asemenea, acestea interzic schemele piramidale, sau modelul de afaceri în care sunt recrutați periodic investitori suplimentari. Astfel de scheme sunt proeminente pe TikTok, atât de mult încât Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA) a avertizat utilizatorii să se ferească de investițiile cu risc ridicat din aplicație, de sfaturile de investiții oferite de utilizatorii TikTok și de promisiunile de randamente ridicate.

Escrocherii cu jocuri

Dacă sunteți un jucător și un utilizator TikTok, probabil că ați întâlnit numeroasele escrocherii cu jocuri care au afectat aplicația.
Multe dintre aceste tipuri de escrocheri se prezintă sub forma unor achiziții în aplicație la prețuri mai mici sau fără niciun cost. Ele implică adesea apăsarea unui link - care poate expune apoi utilizatorii la diverse pierderi.

Escrocherii romantice

TikTok a avertizat utilizatorii despre escrocheriile romantice în creștere pe aplicație, în care, "așa-numiții pretendenți" obțin informații private și pot să ceară bani.

Recomandările pentru a discerne acest tip de escrocherii includ să o luați încet și să fiți atenți la semnalele de alarmă sau la orice lucru care pare în neregulă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profil IT »



Setari Cookie-uri