Liliana Solomon, sefa de la Vodafone Romania, este unul din managerii de top cei mai solicitati de cititorii Wall-Street pentru sectiunea lansata in urma cu mai bine de un an: Profilul Saptamanii. Fie ca sunt antreprenori sau manageri de top, invitatii nostri raspund la un set standard de intrebari, permitandu-ne sa aflam mai multe despre ei, atat pe plan profesional cat si uman.
Prenume, Nume: Liliana Solomon
Functia :
CEO, Vodafone Romania
Varsta: 43 de ani
Stare civila: casatorita

1. Ce studii ati urmat?

Am absolvit Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (Summa cum Laude), iar in 1989 am obtinut doctoratul in fizica, in cadrul aceleiasi institutii.

O etapa extrem de importanta in formarea mea profesionala a fost programul de MBA, la INSEAD, in Franta, pe care l-am absolvit in 1995. A fost o experienta care mi-a schimbat practic orizontul personal, am simtit ca o noua lume se deschide pentru mine.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Am urmat Facultatea de Fizica pentru ca imi placeau stiintele exacte.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Am lucrat la inceput ca cercetator la Institutul de Fizica Aplicata, Heinrich-Heine University, din Düsseldorf.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a ajunge intr-o pozitie de top management?

Un MBA nu-ti garanteaza ca ajungi direct pe o pozitie de CEO sau CFO. Este un drum lung pana acolo. Eu am terminat in 1995 Insead-ul si au trecut niste ani buni pana sa ajung CEO. Inveti foarte mult, dar titlul in sine sau diploma nu este o garantie ca vei ajunge pe o anumita pozitie, sunt multi ani de munca pentru atingerea acestui obiectiv. Insa, pentru mine, decizia de a urma un program de MBA a fost unul dintre cele mai bune lucruri din viata mea si pe care l-as repeta fara retinere. Si, mai mult decat atat, cred ca este important, in cazul in care iei o astfel de decizie, sa urmezi o scoala de business de top.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Fara discutie, una dintre ele este sportul, fie ca este vorba despre tenis, jogging sau schi. Am jucat tenis de performanta si am cochetat o vreme cu ideea de a face cariera in tenis.

De asemenea, imi place sa merg la teatru sau la concerte si obisnuiesc sa citesc, in avion sau cand am putin timp pentru mine, carti de management sau beletristica.

6. Care este ultima carte citita?

"The Hero Within", de Carol Pearson.

7. Aveti un film sau un serial preferate?

Nu am un film pe care sa-l prefer in mod deosebit.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.

M-au impresionat extrem de mult oamenii pe care i-am intalnit aici, entuziasmul si energia lor pozitiva. Pentru mine, acesta a fost un semn clar ca oamenilor le place ceea ce fac, ca sunt mandri de ceea ce s-a obtinut, de succesele firmei, si ca sunt foarte flexibili si deschisi catre schimbari si catre necunoscutul pe care-l aduce viitorul. Sunt entuziasmata de talentul pe care-l avem in firma.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

In 1989 am terminat studiile, in Romania. Prima experienta relevanta de munca a fost la Institutul de Fizica Aplicata, Heinrich-Heine University, din Düsseldorf, unde am lucrat ca cercetator.

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Este greu de spus, pentru ca tot ce am facut pana acum, am facut cu mare placere si nu as schimba nimic din parcursul meu profesional. Iubesc industria de telecomunicatii, a fost o alegere perfect constienta de a lucra in acest domeniu.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

Cred ca oportunitatile de investitii in Romania sunt numeroase si multe companii romanesti au un potential de dezvoltare important, ceea ce le face atractive pentru potentiali investitori.

12 . Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Sunt o persoana care nu crede in organizatiile ierarhice, in care CEO-ul este cel care detinere „Puterea Absoluta”. Imi place sa interactionez frecvent cu angajatii, merg periodic prin diferite departamente si vorbesc cu oamenii. Imi face placere sa discut cu angajatii din toate departamentele pentru a cunoaste opiniile lor despre organizatie, despre ce putem imbunatati pentru a avea rezultate mai bune. Cred ca sunt o persoana deschisa la idei noi. Imi place cand oamenii sunt inovatori si gandesc altfel decat mine. Creativitatea unei companii se vede atunci cand ai oameni cu puncte de vedere diferite si cand stii sa iei ceea ce e mai bun din ideile tuturor.

Nu exista o reteta pentru a avea succes in management, este o combinatie intre competenta profesionala si inteligenta emotionala necesara pentru a intelege cum functioneaza o organizatie. Sa stii cand sa fii foarte clar si decis, si cand sa faci compromisuri. Acesta este stilul meu de management. Uneori trebuie sa fii foarte decis si sa spui „Now I‘m the boss!” Pana la urma, o firma nu este o democratie, dar este foarte important sa creezi spatiu pentru ca oamenii sa aiba idei si sa inteleaga de ce anumite idei sunt sau nu sunt implementate, care sunt prioritatile, cat de important este lucrul in echipa. Esential in management este ca deciziile sa fie transparente si juste.

13 . Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Industria de telecomunicatii este un domeniu care necesita un capital mare la inceput. Apoi, pentru a avea succes, iti trebuie o foarte buna intelegere a pietei. Nu in ultimul rand, investitiile in aceasta industrie trebuie sa fie investitii pe termen lung. Acestea nu sunt practic obstacole, dar sunt factori extrem de importanti pe care un potential investitor cred ca trebuie sa le aiba in vedere.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

N/A.

15 . Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Sunt o persoana care se trezeste diimineata devreme, si, de obicei, la ora 7:30 sunt la birou.

16 . Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Atat cat este nevoie.

17 . Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Nu am neaparat un model de reusita profesionala. Cred foarte tare ca atunci cand iti doresti cu adevarat ceva, gasesti si calea pentru a obtine acel lucru. Desigur, educatia este foarte importanta, la fel si comportamentul etic in afaceri, si uneori instinctul. O cariera se construieste intotdeauna in timp si cu perseverenta, fara a urmari beneficii imediate.

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Cu siguranta, toata experienta pe care am acumulat-o pana acum imi este foarte utila in pozitia actuala. Numirea mea in functia de CEO Vodafone Romania vine dupa multi ani de experienta in domeniul telecomunicatiilor, in business management si consultanta, in mai multe tari. Cred ca aceasta pozitie reprezinta o incununare a carierei mele de pana acum.

19. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Calatoresc foarte mult si folosesc diverse linii aeriene, in functie de destinatie si de orarul disponibil.

20 . Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Nu am un loc preferat, dar, in general, eu si sotul meu incercam sa evadam din tumultul cotidian in locuri linistite si retrase.

21 . Unde va vedeti peste 5 ani?

Pentru mine este foarte important sa fac ceea ce-mi place si sa constat ca am o contributie semnificativa, mai ales in aceasta industrie, unde dinamica este extraordinara.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri