Andrei Panculescu conduce operatiunile Westhill Romania, companie de consultanta financiara si dezvoltare imobiliara originara din Marea Britanie, ce a intrat pe piata locala in anul 2006.
Intrebari preliminare:

Nume, Prenume:
Panculescu Andrei

Functia:
Director, Westhill Romania

Varsta:
38

Stare civila:
Casatorit

1. Ce studii ati urmat?

Am absolvit in anul 1995 Facultatea de Econometrie – Informatica, Specializare Banci si Burse de Valori, din cadrul Universitatii de Stiinte si Arte “Gheorghe Cristea”, Bucuresti.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Statistica.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut si ce a urmat pana ati ajuns la ceea ce faceti acum?

Pana in 1989, am lucrat ca mecanic personal TESA la Sintofarm, iar dupa acest an, la o agentie imobiliara, Patru Star. Dupa aproape doi ani si jumatate petrecuti in jungla imobiliara a anilor ‘90, am decis ca vrea sa imi fac oarecum meseria, programare soft de gestiune si m-am angajat la o firma de calculatoare, unde am facut mai mult vanzari de hardware decat programare.

Usor, usor am crescut si in 1995 am schimbat compania, optand sa lucrez la o alta firma de hard dar cu expunere pe brand-uri internationale, Compaq Cannon, IBM. In anul 1997, am pus bazele unuia dintre primii dealeri de GSM – Sota Communications si am inceput vanzarile de telefonie in Word Trade Plaza. Tot in 1997, am obtinut, dupa aproape 4 luni de insistente, un job la Connex, in departamentul vanzari directe si am inceput sa ma “desavarsesc” in tainele vanzarilor, parcurgand toate treptele din departament.

In 1998 a aparut la orizont o noua provocare - domeniul publicitatii si am plecat in Repulica Moldova pentru a deschide primul birou Ogily& Mather din Chisinau. Aproape un an si jumatate am muncit in Chisinau unde viata de expat era una destul de grea din cauza framantarilor politice si instabilitatii economice, dar am invatat sa supravietuiesc intr-o piata care nu credeaa ca are nevoie de servicii de specialitate .

Intors in 1999, am revenit la Connex unde am luat de la capat ce incepusem si am plecat din nou in anul 2003, pentru o noua provocare – GM la Xerox Romania, o “palarie” mult mai mare si mai complexa decat ceea ce avusesem pana atunci, o companie multinationala pana in maduva oaselor si o pozitie cu pretentii foarte mari, unde m-am dezvoltat si pe partea de management. Apoi, unul dintre asociatii companiei Eurisko m-a convins sa incercam sa aducem lucrurile bune din multinationale in o companie romaneasca de servicii de consultanta imobiliara si atunci am parasit domeniul IT-Telecom si m-am intors in imobiliare.

Ceea ce facusem in anii ‘90 nu prea mai avea legatura cu piata din 2005, insa cu ajutorul echipei de management am luat-o de la capat pentru a intelege fenomenul imobiliar actual. Dupa numai un an, a aparut posibilitatea de a lucra pentru un dezvoltator britanic care cauta proiecte in Romania si cu care am inceput colaborarea in anul 2006 pentru dezvoltarea de centre comerciale in tara, astazi gestionand investiile fondului de aproximativ 260 milioane de euro.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?

Cred ca un MBA, pe langa o structurare mult mai rafinanta a conceptelor, mai aduce si un networking de calitate de care poti beneficia cind ai nevoie, dar evolutia mea profesionala a fost aproape un fel de MBA. Nu exclude insa posibilitatea de a face la un moment dat si acest pas. Trebuie doar sa intelegi un concept foarte simplu, “Cere ceva dupa ce demonstrezi ca meriti”. Asta trebuie sa fie moto-ul tinerilor astazi.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs.?
Formula 1, turismul si ceasurile

6. Care este ultima carte citita?
Codul lui Da Vinci

7. Aveti un film sau un serial preferat?
Prison Break

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul primei firme unde ati facut un internship.

Mi-este foarte greu acum, au trecut multi ani de atunci.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

Munceam intr-o fabrica de medicamente, Sintofarm, de la ora 6:30 la 14:30, iar apoi invatam pentru facultate

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Cred ca nici unul. Fiecare a avut si are rolul sau in formarea profesionala. Din punct de vedere financiar, poate as fi investit mai bine banii castigati.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

Audit financiar/juridic si de personal – cel mai mare asset al unei companii este echipa

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Imi place sa deleg destul de mult si cer colegilor sa isi faca datoria individual pentru a nu afecta performanta celorlalti. La randul meu, imi place sa am mana libera atat cat se poate pentru a face lucrurile sa se miste. De obicei, companiile straine nu inteleg acest lucru si nici ca Romania are particularitatile ei, drept urmare impun niste reguli care nu intotdeauna sunt cele mai bune pentru a avea rezultate

13. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Preturile excesive ale terenurilor, in special in Bucuresti, birocratia autoritatilor, lipsa unui plan general de urbanism, care sa fie si respectat si, nu il ultimul rand, deciziile contradictorii intre autoritati.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

Nu a fost cazul pana acum si sper ca nu vom avea surprize neplacute in viitor. Este destul de greu sa inovezi astazi in Romania, unde banii alocatii cercetarii sunt aproape inexistenti. Totusi, in cadrul Mobifon si mai tarziu la Xerox, introducerea conceptului Six Sigma a adus schimari destul de bune in performanta si abordarea fenomenelor de crestere si descrestere a productivitatii muncii la nivel de companie.

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?
Ajung in jur de ora 9 -9:30.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

8-10 ore/zi.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Sunt mai multi oameni pe care ii apreciez si care activeaza in industrii diferite :
Larry Steed - Vanzari
Valeriu Nistor - Consultanta/Management
Mihaela Nicola - Publicitate/Comunicare
Alex Tolstoi - Management .

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs.?
General Manager la Xerox Romania si Moldova .

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs.?

Nu cred ca am avut nici un esec major in viata pana acum, au fost suisuri si coborasuri, cu bune si mai putin bune, fiecare aducand cu sine o caramida noua la fundatia dezvoltarii ulterioare.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult

Mihaela Nicola, Ionut Dumitrescu si Costea Dumitru. Poate ca nu sunt la fel de cunoscuti ca si cei din top 100, dar sunt oameni care au reusit in viata prin munca si prin perseverenta si pasiune pentru ceea ce au facut .

21.Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Lufthansa

22.Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Ultima vacanta a fost pe Riviera Franceza si Italia (partea de Nord). Vacanta mea perfecta trebuie sa fie intr-un loc cu toate facilitatile hoteliere , inclusiv SPA, dar nu foarte departe de unul sau mai multe orase turistice. Cred ca Toscana este cea mai aproape de inima mea.

23. Ce masina conduceti?


Saab 95

24. Unde va vedeti peste 5 ani? Si in 10 ani?

In urmatorii 5-7 ani cred ca am sa fac tot dezvoltare imobiliara, dupa care as vrea sa ma retrag si sa detin sau sa conduc un mic hotel undeva in Europa, unde sa stau cu familia mea.

25. Care este sloganul preferat?

“Traieste la maxim clipa”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri