Dan Berteanu membru al Board-ului in cadrul holdingului United Business Development si General Manager al operatiunii din Romania, vorbeste despre reusite profesionale, dar mai ales despre cel mai mai mare esec profesional care a costat compania pe care o conduce.

Intrebari preliminare

Nume, Prenume: Dan Berteanu
Functia: General Manager United Business Development
Varsta: 36
Stare civila: casatorit

1. Ce studii ati urmat?

Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Pasionat e mult spus, pentru ca eu am trecut prin facultate ca gasca prin apa. In studentie am fost mult mai pasionat de bridge decat de cursuri. Oricum bioinformatica mi-a placut pentru ca pana in anul 3 inca ma vedeam profesand in medicina asistata de calculator. Nu s-a intamplat!

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Agent de vanzari la RomWest Euro, companie din FMCG cu actionariat olandez. O scoala extraordinara care m-a invatat ce inseamna perseverenta si auto-motivatia.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?

Din punctul meu de vedere nu este necesar. Nu spun ca nu are beneficii (structurare a informatiilor, networking, etc.) dar spun ca astazi este la moda sa ai MBA cat mai repede in speranta ca efortul acesta iti va aduce un plus fie din perspectiva salariului, fie din a pozitiei. Dupa mine, MBA-ul facut prea devreme, cand nu te-ai lovit de responsabilitatile si framantarile unui lider de business, nu are substanta. MBA-ul facut prea tarziu, dupa ce ai avut succes si ti-ai construit propria reteta, nu are efecte. In concluzie, ceea ce cred ca realmente conteaza este momentul in care decizi sa faci un MBA si obiectivele pentru care il faci.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dumneavoastra?

Cartile, Bridge-ul si Civilizatia chineza.

6. Care este ultima carte citita?

Citesc aproape intotdeauna cel putin doua in paralel. Acum citesc „Turnaround leadership” a lui Michael Fullan si „Dreptul la timp” a lui Nichita Stanescu.

7. Aveti un film sau un serial preferat?

La seriale nu ma prea uit. In privinta filmelor, obisnuiesc sa vizionez multe, dar „Legendele toamnei” si „Parfum de femeie” le-am revazut de nu mai stiu cate ori.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.

Nu am sa uit niciodata cum in prima zi, ca sa incep sa inteleg business-ul de training si consultanta, am primit din partea sefului meu de atunci 11 carti trase la xerox ca lectura pentru prima saptamana.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

Din punct de vedere profesional nu faceam nimic pentru ca in ’89 eram intr-a 12-a si invatam pentru facultate.

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Sincer, cred ca am avut o viata profesionala plina de adrenalina si invataminte. Eu cred in TAO, asa ca nu as evita nimic.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

I-as spune ca o „Cultural Due Dilligence” este la fel de importanta ca si cea financiara. I-as spune sa se intalneasca cu oamenii din compania respectiva, si l-as intreba de ce crede ca are dreptul sa investeasca in compania respectiva, cu alte cuvinte ce valoare adaugata va aduce el companiei respective.

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

In timp mi-am stabilit cateva principii dupa care ma ghidez: setez standarde ridicate, conduc prin propriul exemplu, „arunc oamenii in apa”, ii incurajez sa-si asume riscuri, sa incerce si sa greseasca, le cer ca lucrurile sa se intample „ieri”. Ca tot v-am spus ca ma pasioneaza cartile, recomand tuturor celor care nu au facut-o inca sa citeasca „Good to Great” a lui Jim Collins si „Five temptations of a CEO” a lui Patrick Lencioni.

13. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Oamenii. Au fost si sunt inca exemple in industria de training si consultanta din Romania de companii (brand-uri) de succes care au fost sau sunt „naruite” de cei care le reprezinta sau le-au adus in Romania.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

Inca nu, pentru ca industria de training din Romania este inca departe de a fi matura. Cu toate astea, trebuie sa recunosc ca schimbarea modelului de business este un subiect la care ma gandesc in fiecare zi. Asta pentru ca intr-un business „project based” ca al nostru, predictibilitatea si recurenta businessului sunt extraordinar de mici, este extrem de greu sa pastrezi un echilibru intre ceea ce vinzi si resursele cu care sa implementezi ceea ce vinzi iar riscul de a nu avea o crestere sustenabila este foarte mare.

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

La ora 7:00.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Intre 10 si 12 ore.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Larry Bossidy.

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Am contribuit si eu la cresterea companiei de la 120.000 de euro si 2 oameni in 2002 la 2,2 milioane de euro si 52 de oameni in 2008. Cultura organizatiei este un alt motiv de mandrie.

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Am luat doua decizii proaste si una din diviziile din compania noastra este foarte departe de unde ar fi putut sa fie. Am pierdut cateva sute de mii de euro din cauza asta.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Dinu Patriciu, Ion Tiriac si Anca Bidian.

21. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

KLM

22. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Mi-am petrecut ultima vacanta pe Valea Doftanei, prin munti, cu sotia si copiii mei. Destinatia unei vacante perfecte ar fi cea in care sa vedem lucruri pe care sa ni le amintim toata viata si in care sa avem un nivel de confort decent. Sunt atatea locuri pe care planific sa le vizitez cu ai mei, incat imi este foarte greu sa idealizez - Marele zid, templele maya, Tibetul, Africa salbatica, ghetarii din Antartica si multe altele.

23. Ce masina conduceti?

Opel Vectra

24. Unde va vedeti peste 5 ani?

In business-ul din Romania, pregatindu-ma pentru retragerea care va avea loc peste fix 8 ½ ani (adica in 2017, atunci cand am sa implinesc 45 de ani).

25. Care este sloganul preferat?

“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win” (Mahatma Gandhi)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri