Adi Lupsan, directorul adjunct al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest, vorbeste despre cariera sa de succes in domeniul pietelor de capital. Dupa inceputul intr-un fond de investitii, a urmat migrarea spre zona financiar-bancara si intoarcerea, dupa doi ani, in zona pietelor de capital, care i-a adus si cele mai mari satisfactii personale.
Intrebari preliminare:
Nume: Adi Lupsan
Functia: director general adjunct
Varsta: 34 ani
Stare civila: casatorit

1. Ce studii ati urmat si unde?

Facultatea de Finante, Asigurari si Burse de Valori, ASE Bucuresti.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Din pacate nu prea am avut o mare pasiune pentru cursurile din facultate. Pe cat de mare a fost entuziasmul in primul an de studii pe atat de dezamagit am terminat aceasta facultate. De exemplu, cea mai mare parte a cursurilor de moneda aveau ca suport literatura de specialitate franceza, in conditiile in care francezii tocmai renuntau la modelul continental mult depasit, in favoarea celui anglo-saxon mult mai performant. Acesta este si motivul pentru care am alocat mult mai mult timp studiului individual. Si pana la urma studiul individual este o practica intalnita si la univesitatile din afara.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut si care este povestea dvs de la primul job si pana la ce faceti acum?

Primul job l-am avut in anul doi de facultate ca agent de publicitate. Am incheiat primul contract dupa doua luni de “alergatura” prin Bucuresti, comisionul meu fiind de 15 usd. Chiar daca suma era simbolica satisfactia personala a fost mare cu atat mai mult cu cat ramasesem singurul din cei sase colegi de facultate care acceptaseram aceasta provocare.

Cariera mea profesionala a fost marcata de multa sansa, deoarece incepand cu anul trei de studii am avut ocazia sa cunosc si sa lucrez cu oameni importanti din lumea financiar-bancara. Am inceput la unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din piata locala dupa care “am migrat” la cea mai mare casa de brokeraj, pe pozitia de agent de bursa, fiind la vremea respectiva cel mai tanar trader din ringul bursier situat in cladirea BNR. Criza financiara din perioada anilor ’98-’99 m-a determinat sa ma orientez catre o banca, atras si de “mirajul” multinationalelor. Am avut si aceasta sansa sa lucrez la una dintre primele trei banci din Romania, unde contactul cu produsele bancare si analizele macroeconomice mi-au fost extrem de utile. Dupa doi ani am realizat ca activitatea bancara imi oferea prea putine satisfactii personale iar perspectivele se pastrau modeste. Am revenit spre piata de capital, unde cu siguranta voi ramane pe un termen lung, iar cea mai recenta experienta profesionala cred ca mi-a adus si cele mai multe satisfactii personale.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?


Depinde foarte mult de la individ la individ. Inca din anii de studiu, am alocat foarte mult studiului individual. Nu sunt un adept al MBA-ul si prefer sa-mi “culeg” singur informatiile necesare pentru a-mi imbunatati performantele profesionale. Este o metoda mult mai grea de a performa intr-un sistem concurential, dar rezultatele se pot vedea pe un termen mai lung. Avantajul net al unui MBA este ca poate accelera tot acest proces de tranzit spre o pozitie de top management.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Desi sunt foarte atras de pietele de capital, istoria ramane de departe cea mai mare pasiune. Este fascinant sa regasesti aproape tot ce tine de latura umana intr-un univers trecut dar atat de prezent timpurilor noastre. Daca noi oamenii am da mai multa importanta istoriei am fi poate mai putin predispusi acelorasi greseli facute de precursorii nostrii. Un loc aparte in acest univers il ocupa istoria financiara si doctrinele economice.

6. Care este ultima carte citita?


The House of Morgan
de Ron Chernow.

7. Aveti un film sau un serial preferat?

Desi nu sunt un impatimit al filmelor am un regizor preferat si anume Ron Howard. Un film preferat: Cinderella Man.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul Intercapital Invest.


Am avut parte de un moment haios in prima zi de munca la Intercapital Invest. Intamplarea a facut ca biroul meu sa fie langa o colega care tocmai isi inaintase demisia in acele zile. Poate fi usor de imaginat de catre oricine in ce a costat discutia noastra individuala din prima mea zi de munca, de fapt recomandarile unui coleg cu ani de experienta la Intercapital aflat cu un picior de plecare din companie in fata unui “proaspat” angajat.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

In ’89 eram eram in primul an de liceu. Abia apucasem cateva ore de economie politica, inclusiv ultimul congres al partidului in direct, ore sustinute de secretarul de partid al liceului. Subit, dupa revolutie ora respectiva s-a transformat in ora de “democratie”. Cu acelasi profesor…
Pentru mine a fost un exemplu extrem de sugestiv al “tranzitiei” de care a avut parte economia romaneasca.

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?


In primul rand cred ca as renunta sa-mi construiesc atat de usor “modele” profesionale. Pe de alta parte oamenii cu care iti imparti cea mai mare parte din zi este un factor foarte important. In primii ani am considerat ca latura financiara este cea mai importanta in stabilirea unui job indiferent de sacrificiile personale. Experinta personala ulterioara m-a contrazis, iar astazi, daca as fi absolvent, as tine cont in primul rand de pespectivele reale pe care viitorul job mi le ofera, calitatea oamenilor cu care voi lucra si nu in ultimul rand salariul oferit.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

In ciuda dimensiunii reduse, piata locala ramane cu un grad de atractivitate net superior altor piete din zona. Totusi riscurile sunt pe masura, mai ales intr-un context de piata volatila. Procedurile pe care trebuie sa le indeplineasca pe acesta piata jucatorii nerezidenti sunt mai greoaie, incepand de la relatia cu banca custode, informare, comisioanele mai mari si o lichiditate mult mai mica la tranzactionare. Acestea sunt o parte din elementele pe care un nerezident trebuie sa le ia in calcul inca de la inceputurile experientei pe piata de capital romaneasca.

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?


Leadership-ul este poate cel mai important aspect in managementul unei companii. Atunci cand stii sa apreciezi resursa umana ca fiind ceea mai importanta, sa o motivezi indeajuns, la un moment dat te vei bucura si de rezultate. Cred ca ceea mai intalnita problema in top managementul romanesc este frica de concurenta. Am vazut des abordarea de genul: “daca am un om bun in subordine, exista sanse sa-mi ia locul. Ce fac? Cel mai simplu este sa-i subminez performantele profesionale”. Din pacate este inca o caracteristica a mediului romanesc, putini fiind managerii care accepta provocarile si care vad pana la urma competitia umana ca un factor de provocare permanenta chiar si pentru performantele lor individuale.

13. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in piata de capital?


In primul rand costurile. Acestea sunt mult prea mari comparativ cu alte piete regionale. Pe de alta parte este vorba si de mentalitate. Managerii si actionarii companiilor romanesti privesc inca finantarea bancara ca fiind ceea mai facila forma de obtinere a lichiditatilor necesare dezvoltarii. Nu exista prea multe optiuni. Alte alternative de finantare obtinute prin piata de capital, larg utilizate pe alte piete raman inca mari necunoscute pentru intreprinzatorii romani. Poate ca o parte din vina o avem si noi brokerii, deoarece nu comunicam suficient catre acesti potentiali parteneri.

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

La ora 8.00 sunt deja la birou pentru a putea citi in liniste presa financiara si mail-urile recente.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

In medie 10-12 ore pe zi. Doar in cazuri extreme folosesc si weekend-urile pentru activitati profesionale.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

In primii ani de job mi-am creat tot felul de “modele” plecand de la experinta profesionala si background-ul unor top manageri din lumea financiara. Aveam impresia ca dimensiunea companiilor dau si calitatea profesionala a oamenilor care le conduc. Perceptia mea s-a modificat profund in ultimii cinci ani. Am ajuns sa constat modele de leadership mult mai eficiente in companii medii si chiar mici, a caror crestere organica cu siguranta, va fi superioara in anii urmatori.

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Cel mai important proiect la care am avut o contributie importanta ramane pana acum emisiunea de obligatiuni de pe piata locala a Bancii Mondiale. Cel putin pana in prezent este singura emisiune a bancii, listata pe o piata locala, celelalte emisiuni asemanatoare efectuate in Europa Centrala si de Est fiind toate listate pe cea mai mare piata de bonduri din Europa.

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Dupa un an si jumatate de experienta utila in directia de Management si Produse Noi din cadrul Raiffeisen Bank, am “aterizat” la directia de PR unde am “rezistat” mai putin de sase luni. Nu stiu daca este vorba de esec dar in acest departament am avut parte de ceea mai neplacuta experienta interpersonala. Daca ai ghinionul unor superiori dominati de alte principii decat eficienta jobului, totul devine o “arta” a supravietuirii. Trebuie sa ai o anumita constructie “morala” pentru a supravietui intr-o organizatie mare unde “romanismele” sunt inca un factor dominant. Se pare ca eu n-am reusit. Vorba unui coleg din presa: “poate ca acolo se instalase matriarhatul”.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Radu Octavian Claudiu si Florin Talpes.

21. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?


Nu am o preferinta anume.

22. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Sunt un iubitor de munte, iar ultimele concedii le-am facut in Romania pe diferite trasee montane.

23. Ce masina conduceti?

Conduc o Honda si sunt un fan declarat al acestei masini.

24. Unde va vedeti peste 5 ani? Si in 10 ani?

Cu siguranta ca tot in piata de capital. Mi-ar place sa cred ca atunci vom avea o piata cu adevarat matura, in care bursa sa-si gaseasca locul pe care il merita cu adevarat intr-o economie de piata performanta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri