Investitiile serioase duc la dezvoltarea economica „pe orizontala”, adica atrag dupa sine alte investitii din domenii conexe. Astfel, de pe urma unui proiect se creeaza mai multe locuri de munca. Asemenea „efecte de multiplicare” au investiti precum Dacia si Ford în Romania si la fel se va întimpla si cu proiectul minier de la Rosia Montana, arata jurnalistii de la „Evenimentul zilei”.
Potrivit acestora, odata cu începerea si dezvoltarea unei investitii se dezvolta întreaga zona - apar furnizori de servicii si colaboratori - este asa-numita dezvoltare „pe orizontata”. Apar si locurile de munca „indirecte”, care de multe ori depasesc ca numar locurile de munca create implicit de investitie.

Astfel, cu cit o afacere produce mai multe efecte prin afaceri conexe, furnizori si parteneri, cu atit se va considera mai mare efectul ei de multiplicare.

Sursa citata prezinta exemplul fabricii Dacia de la Mioveni, care face parte din grupul francez Renault si are aproximativ 17.000 de angajati în Rominia. De pe urma prezentei francezilor în Rominia a luat însa nastere o întreaga retea de furnizori si alte companii care, însumate, depasesc 800 de companii, ajungindu-se la peste 120.000 de angajati. Astfel, fara cei 17.000 de angajati ai Renault n-ar avea de lucru nici ceilalti peste 100.000 de romini. Efectele benefice sunt duble: statul cistiga bani din taxe si impozite, iar de salariile acestor angajati beneficiaza familiile lor.

Cititi aici varianta integrala a articolului preluat care a fost publicat in data de 2 noiembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea RMGC »


Setari Cookie-uri